Kéretlen zenebona - félmillió honfitársunk próbál szabadulni tőle!

Zúg, búg, cseng, csiripel, zakatol valami odabent? Félmilliónyi honfitársunk mindennapjait keseríti meg a fülzúgás. A bántó zörejeket elsősorban az izmok ritmusos összehúzódása vagy az örvénylő véráramlás idézi elő, ezeket az orvos is hamar felderítheti. Ám dacára annak, hogy a tünetek alaposan megkeserítik a normális életvitelt, a betegek többsége hetekig, hónapokig kínlódik, míg végre orvoshoz fordul. Rosszul teszik: az idejében elkezdett kezeléssel ugyanis megelőzhetők a komolyabb szövődmények – figyelmeztet dr. Fülöp Györgyi fülorr- gégész, audiológus, a Fül-orrgége Központ orvosa.

Család-otthon(he)2015. 07. 16. csütörtök2015. 07. 16.
Kéretlen zenebona - félmillió honfitársunk próbál szabadulni tőle!

A viszonylag rövid ideje fennálló panaszoknak egyszerű az oka: például a zajártalom vagy a hallójáratban rekedt fülzsír, aminek eltávolítása után bent azonnal elcsendesednek a zörejek. Fülzúgást okozhatnak továbbá a nyaki csigolyák elváltozásai, a fogászati rendellenességek, a stressz, bizonyos élvezeti cikkek, egyes gyógyszerek mellékhatásai – magyarázza a doktornő. Hosszabb ideje fennálló fülzúgás esetén arra gyanakodhatunk, hogy szervi baj, betegség áll a háttérben: például hallóideg-károsodás, fülkürthurut, középfülgyulladás, pajzsmirigy-alulműködés, szív- és érrendszeri vagy anyagcsere-probléma, a hallószervet érintő daganat. Ilyenkor az alapbetegség kezelésével lehet a panaszokat orvosolni.

A tikkasztó melegtől is szólhat a zeneszó odabent, ha nem iszunk eleget. A megfelelő folyadékbevitel gyakran már önmagában is gyógyír a bajra, de a kezelés eredményességéhez nélkülözhetetlen.

Ezek is érdekelhetnek