Lázkúra mélabúra

Szinte sosem betegszem meg, évek óta nem voltam lázas – ezt sokan büszkén könyvelik el, pedig rossz hír is lehet. Az orvosok régóta tudják, hogy a lázmentesség arra is utalhat, hogy az immunrendszer nem működik elég hatékonyan.

Család-otthon(pe)2015. 07. 27. hétfő2015. 07. 27.

Kép: Model., Image: 42110984, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP, Fotó: Profimedia

WOMAN WITH FEVER
Model., Image: 42110984, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP
Fotó: Profimedia

Kutatások szerint azok között, akik feszített élettempójuk miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy ágynak essenek, gyakori a depresszió. Hajdan egyenesen lázkúrát alkalmaztak a mélabúban szenvedőkön. Julius Wagner von Jauregg Nobel-díjas osztrák pszichiáter megszállott hívéül szegődött a lázkúrának – azaz piroterápiának –, ezért is kapta meg 1927-ben a tudományos elismerést. Az összefüggést akkor fedezte fel, amikor egy 46 éves, depressziós vidéki asszony bakteriális eredetű bőrfertőzést kapott, s ettől magasra szökött a testhőmérséklete – azután nyoma sem maradt a kedélybetegségének.

Demens és depressziós pácienseknél is alkalmazta a lázkeltő kúrát. Ilyen kezelésen Juhász Gyula költő is átesett, akinek hiába kúrálták pirulákkal, ópiumcseppekkel és elektromos sokkal a depresszióját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek