Megvan a kullancsgyilkos szer! Miért nem védekezünk?

AZ EGYRE GYAKORIBB enyhe teleket jobban átvészelik a kártevők, köztük a kullancsok is. Noha e vérszívók irtására létezik már hatásos készítmény, a permetszer gyártásában egyelőre senki nem lát fantáziát.

Család-otthonHabik Erzsébet2015. 07. 07. kedd2015. 07. 07.

Kép: Bózsik Béla Pál kullancsirtó-szer feltaláló 2015.06.26. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Megvan a kullancsgyilkos szer! Miért nem védekezünk?
Bózsik Béla Pál kullancsirtó-szer feltaláló 2015.06.26. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Nemcsak az erdőkben, a turistaútvonalakon fenyeget a kullancsveszély, hanem a városi parkokban, a táborokban, a nyaralóhelyeken és a kertjeinkben is – figyelmeztet dr. Bózsik Béla Pál nyugalmazott főorvos, a Lyme Borreliosis Alapítvány titkára. A klímaváltozás okozta felmelegedés kedvező szaporodási és életkörülményeket teremt e vérszívók számára, és az is biztos, hogy a jövőben meg kell tanulnunk hatékonyabban védekezni ellenük. Az Európai Unió azonban betiltotta a kullancsok permetezését, mondván, hogy a permetszer a többi rovart is elpusztítja.

Bózsik doktor és dr. Bratek Zoltán, az ELTE adjunktusa már 2004-ben szabadalmaztatta azt a szert, amivel hatékonyan vehetnénk fel a küzdelmet a vérszívók ellen. A szakemberek hosszú kutatómunkával olyan penészgombára leltek, amely sem az emberre, sem a környezetre, sem a többi rovarra nem veszélyes, csak a kullancsokat pusztítja. A megoldás tehát már több mint tíz éve a kezünkben van, a permetszer gyártására azonban mindeddig egyetlen szakmai befektető sem vállalkozott. Az unió ugyanis éppoly komoly és méregdrága – milliárdokra rúgó – vizsgálatokat követel e hatóanyag bevezetése előtt is, mint a gyógyszerek esetében.

A kullancsencephalitist és a Lyme-kórt a leggyakoribb megbetegedések között tartjuk számon Magyarországon. Az agyvelő- és agyhártyagyulladást okozó vírus általánosságban minden ezredik, a Lyme-kórt előidéző baktériumok pedig legalább minden tizedik élősködőben megtalálhatók. Vagyis százszorosan nagyobb a kockázata a bakteriális fertőzésnek – magyarázza a szakérő. Úgy véli, Magyarországon évente körülbelül húszezer új Lyme borreliosis fertőzéssel lehet számolni.

A kullancsencephalitis ellen már sokan beoltatják magukat, a Lyme-kór ellen azonban még nem létezik vakcina. A fertőzés kockázata a csípés és a kullancs eltávolítása között eltelt idővel arányosan nő, ezért fontos, hogy a bőrünkbe fúródott élősködőt, amilyen gyorsan csak lehet, szakszerűen eltávolítsuk. Érdemes lenne a kiszedett vérszívókat bevizsgáltatni, hiszen betegséget csak a fertőzött kullancsok okozhatnak. Nem kellene fölöslegesen aggódni, meg a gyógyítás is hatékonyabb lehetne – magyarázza Bózsik doktor. Magyarországon jelenleg ötezer forintért egy magánlaboratórium végzi a vizsgálatot – a Lyme Borreliosis Alapítvány évtizedek óta szorgalmazta, hogy ezeket az állam finanszírozza, eddig azonban nem járt sikerrel.

Akik sokat időznek a szabadban, használjanak kullancsriasztókat, kerüljék el a sűrű, vadjárta bozótot. Este mindenképpen tartsanak kullancsvizitet, mert a csípése fájdalmatlan. Az édesanyák mindenképp tanulják meg eltávolítását, melyben segít a www.lymenet.hu weboldal. A szakértő azt tanácsolja, hogy ha a bőrünkbe fúródott kullancsot találunk, semmiképpen ne kísérletezzünk a kitépésével, ne próbálkozzunk sem vegyszerekkel, sem népi praktikákkal. E célra a patikákban kapható kullancscsipesz a legalkalmasabb, továbbá a megelőzésben jó hatásúnak tartja a különböző kullancsriasztó készítményeket is.

Ezek is érdekelhetnek