A férfiak eredményei évről évre romlanak

Babára várva - Sokféle oka lehet, ha egy pár hiába vár a gyermekáldásra. Meddőségre akkor gyanakodhatunk, ha egy év után védekezés nélküli, rendszeres házasélet mellett sem lesz pozitív a terhességi teszt. Általában a hölgyeket okolják e gondért, ám egyre gyakoribb, hogy a férfiak miatt késlekedik az utód.

Család-otthon(he)2015. 08. 26. szerda2015. 08. 26.
A férfiak eredményei évről évre romlanak

Az orvosok először a nők hormonális paramétereit vizsgálják, ám ha nem találnak eltérést, akkor a további, még megterhelőbb vizsgálatok előtt a párjuk spermaképét ellenőrzik. A férfiak eredményei évről évre romlanak, aminek a hátterében gyakorta a hipertóniát kell keresni – állítja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája.

A kezeletlen magas vérnyomás bárhol, így az ivarszerveknél is károsíthatja az ereket. A tartósan megemelkedett értékek rugalmatlanná, merevvé teszik az érfalakat, így azok szerkezete átépül. Kialakul az érszűkület, ami akár merevedési zavarokat is okozhat.

A rossz spermakép mellett ez a másik gyakori oka a férfimeddőségnek. A dohányzás, a stressz, a túl sok kávé fogyasztása, valamint a mozgásszegény életmód hozzájárulnak a vérnyomás emelkedéséhez, ezáltal a csökkent nemzőképességhez is, ezért nem ritka, hogy a két baj együtt jár. Az érintetteknek érdemes tehát 140/90 Hgmm feletti mért értékek esetén normalizálni a vérnyomásukat, hogy mihamarabb bekopogtasson az a gólya.

Ezek is érdekelhetnek