Belga csokis, mogyorós opera royal az év fagyija - eljött a Fagylaltok Éjszakája

Mesés látványgombócok - Már a fagylaltoknak is van éjszakája, amit nagy szerencsénkre nem valamelyik hűs hónapban, hanem augusztus 14-én tartanak, országszerte. A Fagylalt Éjszakáján fél áron nyalhatjuk el a leghűsítőbb nyári finomságot rengeteg cukrászdában, ennek kapcsán megnéztük, mi történt „fagyifronton” az elmúlt időszakban.

Család-otthon(horner)2015. 08. 14. péntek2015. 08. 14.

Kép: Különleges fagyik gyerek eszik édesség 2015.08.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Belga csokis, mogyorós opera royal az év fagyija - eljött a Fagylaltok Éjszakája
Különleges fagyik gyerek eszik édesség 2015.08.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Anyu citromos sörös fagyival hűti magát, bár kacérkodott a madártejessel is, apu hagyománytisztelő, a csoki-vanília vegyest részesíti előnyben, főleg akkor, ha az csavaros. Érdeklődve, ugyanakkor kétkedve olvassák a táblácskákon a sajttorta és a lecsó feliratokat. Az energiaitalos nyalánkságról persze lebeszélik a nagylányt, a kicsik viszont megrögzötten ragaszkodnak kedvenceikhez: a Hupikék törpikék- és a Hello Kitty-fagyijukhoz. Bár újabban a hupikék és a rózsaszín édességet időnként felváltja a Minyonok vagy Spongyabob Kockanadrág sárgája. (Mindez persze csokis-kókuszos szélű tölcsérben, a tetején színes cukorkákkal…)

Csak a fantázia szabhat határt a főzött és fagyasztott fagylaltok ízének (sütőtök, kapros túrós lepény, almás pite stb.), de a fantáziafigurák neveivel ellátott tölcsértöltelékek vajon miből készülnek? Mert nyilván nem törpökből, kiscicaszerű kislányból, minyonokból, szivacsból…

Többen úgy okoskodnak, hogy mivel a törpök sok áfonyát esznek, ez lehet a kék fagyi alapja, egyesek a rágógumi ízét vélik felfedezni, mások szerint ezt kizárólag csak Hókuszpók tudhatja, és ha megkérdezték, a fagylaltárus vagy vaníliát említ, vagy sztracsatella, netán tutti-frutti alapokra hivatkozik. És akkor még a színéről (azurro) nem is beszéltünk. Valószínűleg Bagamérije válogatja, ki miből alkotja meg a gyerekszemnek vonzó étket, a színezőanyag és a cukor mennyisége a lényeg.

„Tulajdonképpen nincs semmilyen íze, a tejszínes alaphoz csak a színt adó ételfesték kerül” – rántja le a leplet az édes talányról egy budapesti cukrászhölgy, miközben az ostyára kanalazza az ezek szerint placebo gombócot. – „Ellenben a Hello Kitty lehet gyümölcsalapú, áfonyás vagy epres ízesítésű.” Ha pedig a gonoszokat szolgáló Minyonok sárgájából kértünk – nem nehéz kitalálni –, az apró animációs figurák kedvenc gyümölcsének, a banánnak az ízét érezzük szétolvadni a szánkban, többnyire vaníliaalapokon. Spongyabob „kockanadrágjába” harapva ellenben ananászos aromával szembesülünk, utalva a firkás kópé víz alatti házikójára.

Pár rejtéllyel kevesebb tehát, mindenesetre a gyerekek a kedvenc mesefiguráikhoz kapcsolódó meleg érzülettel nyalhatják a kanyarításnyi látványhidegséget.

Ezek is érdekelhetnek