Étvágygerjesztő - Kedvenc zsírkorong

Velő, virsli, pörkölt, rántotta, nutella, lekvár, kolbász. Ezek mind töltelékként kerülhetnek a lángosba, de azért még mindig a sajtos-tejfölös a legnépszerűbb. Utánajártunk, mi a jó lángos titka.

Család-otthonK. V.2015. 08. 27. csütörtök2015. 08. 27.

Kép: lángos étel élelmiszer olaj sütés magyar ízek hungarikum 2015 08 05 Fotó: Kállai Márton

Étvágygerjesztő - Kedvenc zsírkorong
lángos étel élelmiszer olaj sütés magyar ízek hungarikum 2015 08 05 Fotó: Kállai Márton

Elsőre nem tűnik bonyolult ételnek: a tészta lisztből és élesztőből áll, amelyhez olajat, vizet, sót, cukrot, esetleg kefirt kell adni. 

A nyers gömböket kelni hagyjuk, majd a nyújtás után kisütjük. Ehhez képest nem annyira nehéz tocsogó, ízetlen, nyers „zsírkorongokba” belefutni. Ugyanis olyan „apróságok” is számítanak, mint a liszt minősége és állaga – ez utóbbi ugyanis a nyári forróságban megváltozik, s nehezebb vele dolgozni.  

Napi 10-12 órát állni a néhány négyzetméteres, 30-40 fokos, olajszagú helyiségben és tésztát gyúrni, nyújtani, sütni bizony nem könnyű feladat. Kovalcsik Pál mindezt tíz éve teszi, ráadásul nagy odafigyeléssel és lelkesedéssel. Jutalma a kígyózó sor és a rengeteg visszatérő vendég. A kétgyerekes szakács egyedül kezdte a lángossütést az egyik óbudai aluljáró kis bódéjában, ma már viszont három kollégájával együtt készíti a korongokat reggel hét és este hét között. 

A boltvezető szerint a magyarok mindenre vevők, így az extrém ízesítésekre is van kereslet. – Mi inkább a hagyományosabb ízeket kínáljuk, a töltött lángosba hagyma, bacon és sajt kerül, de bolognai szószos és füstölt tarjás típus is létezik, persze kívánságra bármilyet elkészítünk, mostanában egyre többen kérnek például nutellásat és baracklekvárosat – mondja Kovalcsik Pál. Ez nem is annyira meglepő, mint amilyennek elsőre tűnik, hiszen az ókori rómaiaktól, de legkésőbb a törökök idejéből származó, hungarikumnak vélt lángos tésztája a fánkéhoz hasonló. Illetve egyfajta kenyértészta is: – A jó kenyeret pedig sosem unja meg az ember – állítja a szakember, aki a mai napig nem lett torkig a lángostól. 

És egyre többen szeretik az országhatárainkon túl is. Közelebb – Bécsben, Berlinben –, illetve távolabb is – Új-Zélandon, Kanadában, Szingapúrban – kapható már az olajos „csemege”, vagy legalábbis a helyi változata. Legutóbb pedig egy magyar fiatalemberről szóltak az amerikai hírek, aki New Yorkban mozgó büféjéből kínálja a „feszített tésztát”. Járja a városokat és árulja a szűzpecsenyével, savanyú uborkával, csípős paprikával és csilivel töltött krumplilángost.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek