Pikáns kalandok emléke

A TITKOKAT NE LESD MEG! – tanácsolta József Attila, de folyton megszegjük e szabályt. Bekukkantunk a paraván mögé, pironkodva kiforgatjuk a másik zsebeit. Olykor megesik, hogy a múltból nem valami apróságra, hanem egy gyerekre derül fény.

Család-otthonPalágyi Edit2015. 08. 27. csütörtök2015. 08. 27.
Pikáns kalandok emléke

Az embernek joga van ahhoz, hogy titkai legyenek – mondják a lélekgyógyászok. Kérdés, mi az, amit már illik bevallani, s miről érdemes diplomatikusan hallgatni? A mai kor e dilemmáról is szól, hiszen a felmérések szerint a tartós kapcsolatban élők felének volt már viszonya. Korábban a férfiak előjogának vélték, hogy szeretőt tartsanak. Ám azokban a kultúrákban sem ment ez zökkenők nélkül, ahol megengedték. Aki a Szulejmán című sorozatban nézi a hárem hölgyeinek vérre menő vetélkedését, tudja, miről van szó. Olykor a nők is megbotlottak, s ritkán fejeződött be szépen a történet – lásd Tolsztoj hősnője, Anna Karenina sorsát. A kaland izgalmának vágyát és a biztonságra törekvést nehéz összeegyeztetni, olykor titkon két párhuzamos élet épül ki. 

„Hallgassunk minden olyan dologról, ami egy kapcsolat szempontjából jelentéktelen, s a másiknak csak fájdalmat, megaláztatást vagy féltékenységet okoz. Ne légy gyáva és gyenge, viseld egyedül a terheidet, ne akard a partnered vállára lőcsölni!” – húzta meg a titkolózás határát Popper Péter. A lélekgyógyász úgy gondolta, az a fő, hogy ne ártsunk másoknak. Így nem tanácsolta a félrelépő férjnek, hogy bűntudatát enyhítendő a feleségének gyónjon, az ő vállán sírja ki magát. Bölcs dolog, ha a pikáns kalandok emlékét ki-ki megtartja magának, vélte. Ám ha az új kapcsolat komolyra fordult, azt többnyire nem lehet a szőnyeg alá söpörni. A súlyos, nagy titkok jobb is, ha kitudódnak, mint hogy sejtésük generációról generációra öröklődjön feldolgozatlanul. Sokszor az igazság olyan, mint a szike: fáj, de esélyt ad a gyógyulásra. 

A magyar hírességek közül például Korda Györgyről kiderült, hogy van egy lánya, akiről sokáig mélyen hallgatott.

A színész Gesztesi Károly egy tévéműsorban vallott arról, hogy született olyan gyermeke is, akivel a második felesége ajándékozta meg, miközben a harmadik nejével élt.

A humorista Nagy Bandó András is nemrég beszélt róla: két család közt egyensúlyozott sokáig, újabb kapcsolatában kislánya született.

A tudósok élete sem unalmas. 
A nemrég elhunyt genetikus Czeizel Endre a nyilvánosság előtt is vállalta, hogy a 60-as évei derekán beleszeretett egy huszonéves lányba, aki két gyermekkel ajándékozta meg. Így a férfi a szerelme és a 30 éves házassága közt ingázva töltötte a napjait, nem véletlenül kapta a róla szóló könyv e címet: Két életem egy halálom.

Ezek is érdekelhetnek