Szabad a vásár, a mérések megnyugtatóak

Zöldre vált a lámpa, meglódul az autósor. Por- és füstszemcsék festik szürkére a levegőt. Jut belőlük bőséggel a járdán posztoló zöldségesstand portékájára is. Meggondolnám, hogy vásároljak-e belőle.

Család-otthon(he)2015. 08. 05. szerda2015. 08. 05.

Kép: Zöldséges út mellett piac gyümölcs paprika paradicsom szilva dinnye 2015.07.25. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Szabad a vásár, a mérések megnyugtatóak
Zöldséges út mellett piac gyümölcs paprika paradicsom szilva dinnye 2015.07.25. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Nos, állítólag nyugodtan tehetem. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemrég megvizsgálta, hogy a forgalmas utak mellett árult zöldségekben és gyümölcsökben mennyi káros anyag és szennyeződés található. Elsősorban a nagy felületű termékeket (pl. paprika), és amelyeken könnyen megtapadhat a szennyeződés (pl. eper), vagy hosszabban érik a szennyező hatások (pl. a sokáig eltartható alma) vették górcső alá. A laboratóriumban nem vagy alig találtak bennük egészségkárosító anyagokat, és a megmosott, illetve a mosatlan zöldségek, gyümölcsök mintái között sem leltek kimutatható különbségekre. Vagyis fogyasztásukkal nem kockáztatjuk az egészségünket.

Az eredményben semmi okom kételkedni. Valamiért mégis tovább visz a lábam kedvenc zöldségesemhez, a közeli piacra.

Ezek is érdekelhetnek