Kézzel vagy géppel? - Tartják magukat a tévhitek

Még ma is sokan azt gondolják a mosogatógépről, hogy a lusta háziasszonyok luxusa. Ez az állítás már régen megdőlt, mert nemcsak szebben mosogat, hanem takarékosabban is.

Család-otthonL. G.2015. 09. 20. vasárnap2015. 09. 20.

Kép: mosogatógép házimunka konyha edény tál mosogatás 2015 09 05 Fotó: Kállai Márton

Kézzel vagy géppel? - Tartják magukat a tévhitek
mosogatógép házimunka konyha edény tál mosogatás 2015 09 05 Fotó: Kállai Márton

A magyar vízcsapokból átlagosan 8 liter víz folyik ki egy perc alatt. Mennyi ideig is tart egy vasárnapi ebéd utáni mosogatás? Ha csak 10 percig, akkor is elfolyik 80 liter víz. Ezzel szemben a mosogatógép vígan elduruzsol 15-20 liternyi vízzel. Persze ehhez még hozzá kell számolnunk az áram és a mosogatótabletta költségét, így a gép árát is beleszámolva nyilván nem lesz olcsóbb a mosogatás. Viszont nyerünk némi szabadidőt: minimum legalább napi fél órát, sőt egyes számítások szerint öt év alatt egy hetet. Az edényeink zsírmentesen tiszták lesznek, mert a gép olyan magas hőfokon dolgozik, amit kézzel nem bírnánk el. Egy átlagos gép négyféle programmal megy: rövidebbel, hosszabbal, takarékossal és az erősen szennyezett edények mosását célzóval.

Ha úgy döntünk, hogy mosogatógépet vásárolunk, a következő szempontokat érdemes figyelembe venni. A méretet terítékben számolják: így vannak 6 és akár 12 terítékes készülékek is. Nagy családokban mindenképpen a nagyobbat érdemes választani. Vegyük figyelembe az energiaosztályt is: hasznos energiatakarékos, A++ kategóriás gépet vásárolni. Akit megijeszt az esetleges többletfogyasztás, megnyugtatjuk, hogy a gépet nem kell mindennap használni, az összegyűjtött edényeket másnap is gyönyörűen elmossa. A kezelése csak annyi hozzáértést igényel, mint a mosógépé, a kezelési útmutatóból 10 perc alatt minden fontosat megtudhatunk. A mosogatógépekhez a tabletta mellett só és öblítő is szükséges.

Az árakat tekintve 100 ezer forint alatt nemigen lehet mosogatógépet vásárolni. A jó minőségű darabok 120 ezernél indulnak, 200 ezerért már a luxus kategóriáról beszélünk. Ez utóbbiak önállóan kalkulálják a víz- és a mosogatószer- fogyasztást, időzítővel és tisztítórendszerrel rendelkeznek. Ám a közepes kategóriájúval is meg leszünk elégedve. Fontos tudnivaló, hogy a gép serpenyők, tepsik, ételmaradékos lábosok tisztítására nem alkalmas, ezeket tanácsos előmosni, s utána betenni a gépbe zsírtalanításra. A karbantartás elsősorban a szűrő tisztításából és a vízkőmentesítésből áll – ha ezt elvégezzük, évekig megbízható segítségünk lesz a konyhában.

Ezek is érdekelhetnek