Felfoghatatlan könnyelműség! Árulkodó hulladék

Ha valaki információhoz szeretne jutni egy cég üzletmenetéről, partnerei adatairól vagy éppen a vezetők egészségi állapotáról, nincs más dolga, mint hogy beálljon takarítónak. A 63 éves Katalin jövedelemkiegészítésként évekig dolgozott egy multinacionális vállalatnál, éjszakai műszakban. – Felfoghatatlan, milyen könnyelműen kezelik a vezető beosztású emberek a hivatalos papírjaikat.

Család-otthonB. H.2015. 11. 15. vasárnap2015. 11. 15.

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Felfoghatatlan könnyelműség! Árulkodó hulladék Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Nem csak arról van szó, hogy nem használják az iratmegsemmisítőt, helyette galacsinná gyűrve hajigálják a kukába a fontos iratokat, de szerződések, számlák és bizalmas feliratú papírok is rendszeresen hevernek az asztalokon. Ezek persze minket nem érdekelnek, de szerintem még a számítógépes rendszerbe is könnyen bejuthat olyan illetéktelen „takarító”, aki egy kicsit is konyít az informatikához – vélekedik az asszony.

Egy friss Szinapszis-kutatás kapcsán beszélgettünk arról, hogy a cégek belső ügyei szinte nyitott könyvként hevernek éjszakánként. A takarítócégek alkalmazottainak legalább a fele beleláthat a személyes levelezésekbe, elöl hagyott szakmai anyagokkal pedig csaknem kétharmaduk találkozik, s minden második kezébe került már bizalmas adatokat tartalmazó dokumentum.

A cégek pénzügyi helyzete sem marad rejtve előlük: a takarítóknak több mint a fele mondta, hogy az erre vonatkozó információkat tartalmazó iratok is gyakran szem előtt maradnak – legyen szó bevételi eredményekről, bérjegyzékekről, üzleti tervekről –, s körülbelül a negyedük látott illetéktelenül banki kivonatokat, folyószámla- egyenlegeket.

A takarítószemélyzet pontos képet kap a munkavállalók, a vezetők fogyasztási szokásairól, de még olyan kényes, magánjellegű információk is gyakran a birtokukba jutnak, mint például az egészségi állapot, amire a kidobott gyógyszeresdobozokból lehet következtetni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek