Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Jótékony színek: Sárgák a sejtekért - Pirosak a látásért - Lilák a szívért - Zöldek a rák ellen - Fehérek a méregtelenítésért
Kép: A young woman picks a pumpkin from a farm field., Image: 181123957, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for use by or for the retail poster industry. Not available for license and invoicing to customers located in Italy. Not available for license and invoicing to customers located in Spain., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia
AZ ANTIOXIDÁNS-TARTALMÚ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK gyártása sokmilliárdos üzlet. E vegyületek erősítik az immunrendszert, lassítják az öregedést, megóvnak a ráktól, szervezetünk éber testőreiként pusztítják a fenyegető szabad gyököket – érvelnek a kapszulák szószólói. Vajon hihetünk-e a reklámoknak? Egyáltalán: mik azok az antioxidánsok, és szükségünk van-e a mesterséges pótlásukra? – kérdeztük dr. Bálint Mártát, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanárát.
– Ha ebben a formában mindez igaz lenne, örök fiatalok és egészségesek maradnánk, s már régen Nobel-díjat érdemelt volna a felfedezés. A kép azonban ennél árnyaltabb – magyarázza a dietetikus. A szervezetünket nap mint nap számos olyan inger és hatás éri, amelyek ellen védekeznie kell. Ilyenek a baktériumok, a vírusok, az erős napsütés, a környezetszennyezés, a dohányfüst vagy a zsiradékban gazdag étrend. De maradjunk a baktériumoknál és a vírusoknál, hiszen most ezeknek van szezonjuk. Többféle módon is védekezik ellenük a szervezet, például szabad gyököket képez, és azokkal elpusztítja a nem kívánatos betolakodókat. Ám előfordul, hogy zavar keletkezik a rendszerben, túl sok képződik belőlük, s a szervezet saját, egészséges sejtjeit is megtámadják. Az antioxidánsok feladata kiküszöbölni a szabad gyökök káros hatását.
MIT TEHETÜNK?
Hagyjunk fel a káros szokásokkal, a dohányzással, a mértéktelen alkoholfogyasztással, a túlzásba vitt napozással, és támaszkodjunk az étrendünkre. Az antioxidánsok természetes formában megtalálhatók az élelmiszerekben, főképp a növényekben: a vitaminok közül például a C-, az E- és az A-vitamin előanyaga, a bétakarotin. A szervezet antioxidáns rendszerének megfelelő működéséhez különböző nyomelemekre is szükség van, mint cinkre, rézre, vasra, mangánra, szelénre.
– Az utóbbi években a kutatások előterébe kerültek a fitonutriensek is – ezek nem is ásványi anyagok, nem is vitaminok –, talán biológiailag aktív növényi anyagoknak nevezhetjük őket – folytatja a szakértő. – A fitonutriensektől kapnak színt a növények, ezek segítségével védekeznek a szárazság, az erős napsütés ellen. Vagyis, ha bőségesen fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt – a legújabb WHO-ajánlás szerint napi 60-80 dkgot –, akkor számos olyan anyaghoz hozzájutunk, ami segít felépíteni szervezetünkben a természetes védelmet.
NÉZZÜNK SZÉT A PIACON!
Fontos változatosan étkeznünk, de a magyar lakosság nagy része sajnos nem ügyel erre. Egyrészt nem rendelkezik elegendő ismerettel, másrészt úgy gondolja, hogy nem engedheti meg magának az egészséges élelmiszereket. Holott szó sincs arról, hogy a legdrágább árut kellene a kosarunkba rakni. Mindig a szezon kínálta zöldségekből, gyümölcsökből válogassunk: most idénye van a káposztának, sütőtöknek, karfiolnak, brokkolinak – mindegyikük bővelkedik antioxidánsokban és megfzethetők. Fogyasszunk teljes őrlésű gabonaféléket, mert ezek héja is rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, továbbá bab-, dióféléket és olajos magvakat. Ha állati eredetű terméket vásárolunk, és tehetjük, válasszuk a szabad tartású jószágból származót. Az élvezeti cikkek között a magas kakaótartalmú csokoládéban vannak olyan flavonoidok, amelyek antioxidánsok, az italok közül válasszuk a vörösbort, a vörös szőlőlét vagy a zöld teát.
MIKOR KELL PÓTOLNI?
A vegyes étrenden élő egészséges embernek nincs szüksége vitaminpótlásra. De ha valaki fogyókúrázik, rendszeresen edz, náthás vagy influenzás, akkor átmenetileg érdemes segíteni a szervezetnek valamilyen étrend-kiegészítővel – egy C-vitamin- vagy multivitaminkúrával –, folyamatosan azonban nem ajánlatos szednünk ezeket. A friss zöldségben, gyümölcsben úgy fordulnak elő ezek a biológiailag aktív vegyületek, hogy más anyag is van mellettük – és bár még nem tudjuk, mi segíti hasznosulásukat, mérésekkel igazolható, hogy egy-egy élelmiszerből a kisebb adag C-vitamin is gyorsabban és hatékonyan emeli meg a vér C-vitaminszintjét, mint ha nagyobb adag étrend-kiegészítőt fogyasztottunk volna
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu