A gyerekek sokkal jobban viselik, gyorsan gyógyul - ha mégis vérzik, azonnal vissza a kórházba!

Kidobni vagy megtartani? - Régebben, ha valakinek sokat fájt a torka, hamar kikapták a manduláit, gyerekeknél végképp nem sokat teketóriáztak. Ma már sokkal megfontoltabban járnak el az orvosok, változott a szemlélet a műtét megítélésében. A mandulák ugyanis fontos részei az immunrendszerünknek, az eltávolításuk csak indokolt esetben szükséges.

Család-otthonL. G.2015. 12. 10. csütörtök2015. 12. 10.

Kép: L0023036 Greenfield Sluder, Tonsillectomy..., use of guillotine Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images [email protected] http://wellcomeimages.org Shows the tonsil in the grasp of the guillotine Tonsillectomy : by means of the alveolar eminence of the mandible and a guillotine with a review of the collateral issues Greenfield Sluder Published: 1923 Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/, Fotó: Wellcome Library, London

L0023036 Greenfield Sluder, Tonsillectomy..., use of guillotine
L0023036 Greenfield Sluder, Tonsillectomy..., use of guillotine Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images [email protected] http://wellcomeimages.org Shows the tonsil in the grasp of the guillotine Tonsillectomy : by means of the alveolar eminence of the mandible and a guillotine with a review of the collateral issues Greenfield Sluder Published: 1923 Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Fotó: Wellcome Library, London

Mi számít indokolt esetnek? Ha évi 4-5 alkalomnál is többször szenved valaki tüszős mandulagyulladástól, tályog keletkezik a szerven, akkor a fül-orr-gégész szakorvos a műtétet fogja javasolni, ugyanis több kárt okoz a gyakori lázas, gyulladt állapot, a rendszeres antibiotikum-fogyasztás.

A mandulák képesek hosszabb ideig tárolni a különböző kórokozókat, amelyek aztán a véráramba újra bekerülve további betegségeket okoznak, leggyakrabban bőrgyógyászati, szemészeti és vesebajokat.

Voltaképpen ilyenkor a mandula egy gennyes góc, ezért kell megszabadulni tőle. Kisgyermekeknél az is indokolhatja az eltávolításukat, ha túlzottan megnövekednek, és akadályozzák a légzést. Hároméves kor felett szokták a beavatkozást elvégezni, korábban nem.

Az orrmandulákkal hasonló a helyzet: ha gátolják a levegővételt, és emiatt a gyermek szinte folyamatosan náthás, hurutos, és arcüreggyulladása alakul ki, akkor el kell távolítani. Azért is fontos erre figyelni, mert a megnagyobbodott orrmandula hatással van a fülkürt működésére, ami akár nagyothallást is okozhat.

A műtétet a gyerekek sokkal jobban viselik, mint a felnőttek, hamarabb is felépülnek. Intubációs altatásban végzik, a beavatkozást követően néhány óráig oldalt kell feküdnie a betegnek. Ezután felkelhet, kíméletesen mozoghat, már amennyire egy kisgyereknél ez megkövetelhető. Két nap szobafogság után már levegőzhet, viszont 10 napig, a teljes gyógyulásig folyékony, pépes ételt javasolnak. Ha fellép valamilyen panasz, például vérzés, akkor azonnal vissza kell menni a kórházba, ehhez a mentőszolgálatot is igénybe lehet venni.

Ezek is érdekelhetnek