A pók neve Béla

SHOW-MŰSORBAN is elkápráztat, de gyógymódnak is beválik: a hipnózist manapság rengetegen próbálják kitanulni, bár sokan tartanak tőle. Az egri hipnotizőr szerint pókiszony és migrén ellen is bevethető.

Család-otthonP. E.2015. 12. 02. szerda2015. 12. 02.

Kép: Kowalski Bogdán hipnotizör 2015.10.24. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A pók neve Béla
Kowalski Bogdán hipnotizör 2015.10.24. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Lehunytam a szemem. A bal kezembe köveket tett, a másikra színes léggömböket aggatott. A súlytól elnehezült a bal, a luftballonoktól felemelkedett a jobb. Mindez próba volt, a lufikat és kavicsokat csak elképzeltem, ám kiderült e tesztből, hogy közepesen vagyok befolyásolható. Kowalski Bogdán hipnotizőr állította, a migrénemet is villámgyorsan el tudná mulasztani. Szinte sajnáltam, hogy nem szaggat a fejem. 

Egyre többen vannak, akik a tudatalatti birodalmába merészkednek, s ehhez jó eszköz a hipnózis. Kis transzélményeket mindenki átél, ha belefeledkezünk valamibe, vagy gondolkodva elbambulunk. A pozitív szuggesztiót is használjuk a mindennapokban, ha biztatjuk és megdicsérjük a gyerekünket, vagy mesélünk neki. 

– Nem is annyira a technika a fontos, hanem a bizalom és az együttműködés. Senkit nem tudok rávenni olyasmire, amire magában nemet mond. Abban segíthetek a hozzám fordulónak, hogy ne futamodjon meg, hanem nézzen szembe a félelmeivel – magyarázza a szakértő. Így viszonylag egyszerű megkeresni a fóbiák – például a gyerekkorban kialakult pókiszony – okát, aztán a rettegést úgy „átprogramozhatják”, hogy a pókféléket aranyos vagy vicces kis lényeknek lássa a kliens. A pókot hipnózisban elnevezik, mondjuk, Bélának, és onnantól már nem lehet komolyan venni… 

Az sem kihívás a hipnotizőrnek, hogy enyhítse a kínzó fog- vagy fejfájást, mindez azonban csak a tüneteket szünteti meg, utána el kell menni az orvoshoz. A hipnotizőrök közérzetjavításra egészséges embereken bevethetik a kurzusokon megszerzett tudásukat, otthon is segíthetnek a családtagjaikon. Ám komolyabb kezeléseket nem végezhetnek, mivel hazánkban csak orvos gyógyíthat. Akadnak, akik párkapcsolati és életvezetési tanácsokat kérnek a hipnotizőrtől. Megesett, hogy egy hölgy transzban alámerült a tudatalattijába, ahonnan a szimbólumok nyelvén érkeznek üzenetek. Egy házat látott, ahol nagy volt a rendetlenség, így jött a megoldás: rendet kell tennie az életében. 

A jelképek azonban mindenkinek másmás tartalmat hordoznak: az erdő az egyiknek a szabadságot és a természetet jelenti, míg másnak valami nyomasztó helyet. Mindenki önmaga fejtheti meg, mire utalnak a belső képek, itt mit sem ér az álmoskönyvből kiolvasható megoldás. A tudatalatti mindenre emlékszik, többen az elfeledett emlékek után kutatva a gyerekkorukig is visszalépdelnek. – Reggelente, ébredés előtt módosult tudatállapotban, alfában vagy még mélyebben vagyunk, az óracsörgéssel együtt kizárjuk a külvilágot. 

Ha olyankor a párunk, akivel külön bankszámlán vagyunk, a fülünkbe súgná, hogy adjuk meg a PIN-kódunkat, valószínűleg visszautasítjuk. Hipnózisban sem vehetünk rá senkit olyasmire, amit nem akar. Ha valaki a belső utazás közben traumatikus, fájó élményre bukkan, azonnal vissza kell hozni őt a transzból – nyugtat meg Kowalski Bogdán. – A hipnózisra Freud óta sokan esküsznek, s az önszuggesztióval is mind többen gyógyítják magukat. Mindig van bennünk borzongás, ha átadjuk másnak a kontrollt – s megnézzük, hogy kinek…

Ezek is érdekelhetnek