Csicsói értékőrök - Fantasztikus, amikor a fiatalok rádöbbennek...

HOZZUK LÉTRE a Nivegy-völgyi Értéktárat! – kiáltott föl szinte egyszerre Varga-Szabó Éva és Sperg Éva három évvel ezelőtt. Történt, hogy részt vettek egy, a hungarikumokról és a helyi értékek védelméről szóló fórumon. Itt hallottak először a Pannon Ifjúsági Értékőr hálózatról, amely a helyi fiatalokat aktívan bevonja az értékek felkutatásába és megismertetésébe.

Család-otthonBiczó Henriett2015. 12. 10. csütörtök2015. 12. 10.

Kép: Értékörzök Balatoncsicsó 2015.10.21. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Csicsói értékőrök - Fantasztikus, amikor a fiatalok rádöbbennek...
Értékörzök Balatoncsicsó 2015.10.21. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A Veszprém megyei Balatoncsicsón élő két hölgytől egyáltalán nem áll távol a szervezés és a közösségért való tenni akarás. Varga-Szabó Éva rendezvényszervezőként aktív éveket tudhat maga mögött, a Nivegy-völgyi Ifjúsági Szálló munkatársa. Sperg Éva Győrből került az alig 200 lelkes faluba, a Balatoncsicsói Fazekasház és Galéria működtetője, pályaelhagyó bölcsészként továbbra is szívesen foglalkozik gyerekekkel, fiatalokkal.

– A legtöbb fiatal elmegy a településről anélkül, hogy tudnák, milyen közös gyökerek köthetik őket a szülőfalujukhoz. Az értéktárral ezen szerettünk volna változtatni. A Nivegy-völgyben élők közül bárki javaslatot tehet, ha szerinte olyan kulturális érték, épület, terület, anyagi vagy szellemi termék, fa vagy bármi más van a környezetében, amit arra méltónak tart, hogy hivatalosan is bekerüljön az értékek közé. Tavaly vágtunk bele az értéktárat létrehozó munkába, és emellett megszerveztük a helyi értékőrhálózatot.

A munka legnagyobb részét középiskolások végzik – mondja Varga-Szabó Éva, s az is kiderül, hogy igencsak lelkesek a fiatalok. Tavaly öten vállalkoztak a feladatra, idén rajtuk kívül még heten csatlakoztak az értékek felkutatásához, általános iskolások is.

A Nivegy-völgy a Káli-medence mellett fekszik, öt kis falut foglal magába: Balatoncsicsót, Szentantalfát, Tagyont, Óbudavárt és Szentjakabfát.

– Az értékőr fiataloknak külön pólójuk van, és hivatalos papírt is kapnak arról, hogy hozzánk tartoznak. Komoly gyűjtőmunkát végeznek, és interjúkat készítenek idős emberekkel, akik még emlékeznek arra, hogy milyen volt fiatalságuk idején például a közösségi mosó, a régi pincék, a középkori templomromok, a helyi templom és még vagy két tucat értékes dolog. Azt is felidézik, hogy miket meséltek nekik nagyszüleik a múltról, saját fiatalságukról. Eddig tíz interjút rögzítettek a helyi „néprajzkutatók”; az idősek örültek, hogy végre valakit érdekel a múlt, és megszólítják őket. Az a legfantasztikusabb, amikor a fiatalok rádöbbennek, hogy sok mindenről még csak nem is hallottak – meséli Sperg Éva, akinek a férje tősgyökeres csicsói, és bekerült az értékek közé mint neves fazekas. A két ifjú hölgy által összeállított értéktárlistából eddig 21 érték került a megyei értéktárbizottság elé. Ezek közül azt, ami megyei vagy országos jelentőségű értéket képviselhet, megküldik a Hungarikum Bizottságnak is.

A Nivegy-völgyiek azonban ennél is fontosabbnak tartják, hogy valóban értékeket fedezzenek fel és adjanak a helyieknek, s megerősítsék a kötődést lakóhelyükhöz. Ha például a csicsóiak végigmennek a Fő utcán, akkor a százéves sváb házakban ne csak az öreg falakat lássák, hanem szüleik, nagyszüleik, dédszüleik keze nyomát, örömét és bánatát. Érezzék az idő múlásában a megújulás képességét, a régiek üzenetét, azt, hogy nekik is, ma is feladatuk van.

– Egymás után érkeznek az újabb és újabb javaslatok. Az értékőr fiatalok mára megtanultak videofilmet készíteni és vágni – mondja Varga-Szabó Éva. – Ezenkívül is sokoldalúak: például Csicsón az iskola tetőterében működik az ifjúsági szálló.

A szálló vendégeinek a fiatal értékőrök mutatják be a falut és a közeli Szent Balázs-templomot. Túrákat, kirándulásokat szerveznek, az öregek napján az érdeklődőknek lejátsszák az idősekkel készült interjúkat. Munkájukat egyre nagyobb figyelem kíséri.

Ezek is érdekelhetnek