Gyógyító pityergés

Egy amerikai férfi megosztotta az internet népével azokat az okokat, melyek a feleségét gyakran könnyekre fakasztják: jót pityergett például, amikor megtudta, hogy léteznek homoszexuális hattyúk, mert ezt nagyon szépnek találta; megsiratta, hogy egy nyuszi megmenekült a sarki róka karmai közül egy dokumentumfilmben; csöndesen hüppögött, amikor felfedezte, hogy elfogyott otthon a keksz, amikor a párja gyengéden átölelte, amikor megnézett egy kutyáról szóló videót. Csak néhány gyöngyszem a listáról…

Család-otthon(h. e.)2015. 12. 08. kedd2015. 12. 08.
Gyógyító pityergés

Nem nehéz belátni: mi, nők olykor a legbanálisabb dolgok miatt is képesek vagyunk itatni az egereket. Statisztika persze mindenről készül, miért pont a heveny könnyzáporok okait ne firtatnák a kutatók? Eszerint egy felnőtt nő évente 64 alkalommal sírja el magát, míg a férfiak takarékosabban bánnak a könnyekkel, ők csupán 17-szer. Ennek a biológiai magyarázatát is megtalálták: a nők havi ciklusa növeli a sírások számát. Közvetlenül a menstruáció előtt és alatt sokkal gyakrabban pityeregnek, különösebb ok nélkül. Sírásra szélsőséges érzelmi vagy fizikai hatások késztetnek leginkább, mint az öröm, a boldogság, a bánat, a düh, a frusztráció, az együttérzés, a fájdalom, de könnyekre fakadhatunk egy megindító, különleges esztétikai élménytől is.

Ám jó hírrel szolgálhatunk mindazoknak, akik nem tudják kordában tartani az érzelmeiket: a sírás izomlazító hatású, csökkenti a stresszhormonok termelését, leviszi a vérnyomást és növeli a vörösvérsejtek oxigénfelvevő képességét. Az orvosok szerint egyenesen infarktusmegelőző hatású: a nagy bőgések negyedórás intenzív sportolással egyenértékű fizikai változást idéznek elő. Gyógyhatással azonban kizárólag az érzelmi hatás által kiváltott pityergés bír.

A sírás velejárója az erős könnyezés. Hippokratész úgy gondolta, hogy a szemből távozó vízszerű folyadékkal az agy megszabadul a káros testnedvektől. Tény, hogy a könnyezés fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében: a szemek külső, felső oldalán helyezkednek el a könnymirigyek, melyek a könnyet termelik, naponta mintegy egy millilitert.

A kötőhártya és a szaruhártya felszínét állandóan vékony könnyfilm borítja. Amennyiben huzamosabb ideig nem pislogunk, ez az egyenletes folyadékfilm felszakadozik, elpárolog, és emiatt jelentkezik a kellemetlen kiszáradás és kipirosodás a szemen. Az alsó és a felső szemhéj orrhoz közeli szegletében található egy-egy apró, pontszerű nyílás, amely a felesleges könnyet a könnytömlőbe, és azon keresztül a könnyvezetékbe vezeti. Ezen keresztül a könny az alsó orrjáratba kerül. Ez az oka annak, hogy a sírás velejárója a szipogás.

 

A könnyrendszer problémái számos kellemetlen tünetet okozhatnak:

KÖNNYCSATORNA-ELZÁRÓDÁS
Furcsamód éppen a túlzott könnyezés jelzi a problémát. A csatorna elégtelen fejlődése, gyulladás vagy éppen az arccsont törése miatt elzáródhat, szűkülhet a könnyet az orrüregbe vezető szakasz, így a könny gyakran lecsorog az arcon. Az elzáródás fertőzést okozhat, így tanácsos orvoshoz fordulni a panasszal.

 

SZÁRAZ SZEM
Tünetei a szúró, viszkető érzés, a reggeli ébredést követő kivörösödés, illetve a túlzott könnyezés. Elsősorban azokat érinti, akik órákig végeznek olyan feszített koncentrációt igénylő munkát, amelyhez elsősorban szemükre van szükségük, például akik sokat ülnek a számítógép monitorja előtt vagy hosszú időt töltenek autóvezetéssel. A baj oka elsősorban az, hogy a panaszosok elfelejtenek pislogni. Egy kis odafigyeléssel enyhíthető a probléma.

Ezek is érdekelhetnek