Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Elképzelhetetlen az adventi sokadalom fűszeres-alkoholos ital nélkül nálunk is és a szomszédainknál is. Különösen, ha hideg, havas zimankó „téliesíti” a karácsonyvárást.
Kép: Karácsonyi vásár forraltbor tél meleg ital Vörösmarty tér budapest 2015 12 06 Fotó: Kállai Márton
A forralt bor, a boros tea, a puncs mai kultusza az Osztrák–Magyar Monarchia népeinek karácsonyi szokásain alapszik. Ausztriában és Németországban a forralt bor mellett a vadásztea is népszerű (a csehek és a szlovákok grog néven is ismerik – bár a grognak külön története van), amely ősi formájában rum vagy pálinka és forró tea 1:4 arányú keverékéből állt. Modern változatai már sokkal illatosabbak, ízesebbek, készítésében a forró vízen és a rumon, pálinkán kívül a citromlé, a fahéj, a szegfűszeg és a citromhéj is fontos szerephez jut. Persze a teához adott pálinkák alapján is számos variáció létezik. Szerbiában például a szilvapálinka a főszereplője az ott népszerű karácsonyi italnak, a vruca rakijának.
Az alkoholos teák közeli rokonságban állnak a punccsal, amely hagyományosan öt összetevőből készül (ahogy hindi neve, a panch is utal rá, ami ötöt jelen). Ezek pedig: alkohol, citromlé, cukor, tea és fűszerek. Persze a puncsnak is számtalan elkészítési módja terjedt el. A rumpuncs például karácsony tájt különösen divatos. Ennek egyik változata az egykor hírneves diákital, a krampampuli is, aminek sok-sok receptvariációja létezik, de valamennyi közös vonása az alkoholba áztatott, égő süvegcukor, amely villódzó, kék lángjaival bűvöli el az ünneplőket.
A fűszeres, alkoholos italok természetesen részei az otthonok ünnepi kínálatának is – nemegyszer egyéni receptköltemény szerint előadva.
Olvasóink számára három receptajánlattal igyekszünk hozzájárulni a sikeres karácsonyi vendégváráshoz.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu