Megelőzi a bajt! A magyar készülék az első a világon - Diktál a pumpa

Egy új inzulinpumpa könnyítheti meg az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők életét. A világon is újdonságnak számító szerkezetet négyéves kutatómunka után, az idén dobták piacra a fejlesztők.

Család-otthonB. H.2015. 12. 17. csütörtök2015. 12. 17.

Kép: Inzulin adagoló pumpa szenzorral mérés orvostudomány eszköz teszt diabétesz cukorbetegség 2015 11 24 Fotó: Kállai Márton

Megelőzi a bajt! A magyar készülék az első a világon - Diktál a pumpa
Inzulin adagoló pumpa szenzorral mérés orvostudomány eszköz teszt diabétesz cukorbetegség 2015 11 24 Fotó: Kállai Márton

A készülék képes a hipoglikémia megelőzésére, mert automatikusan leállítja az inzulin adagolását, amint az érzékelő alacsony cukorszintet jelez, és újra is indítja, amint a cukorszint emelkedő tendenciát mutat. A hipoglikémia akkor állhat be, ha a vércukorszint a normális alá esik. Ez egy súlyos állapot, amit ha nem kezelnek időben, látászavart, szívdobogást, ájulást, kómát vagy halált okozhat.

– Az új inzulinpumpa egy kis elektromos készülék, amelyben egy rekesz tárolja az inzulinnal feltöltött tartályt, s ebből az inzulin egy közvetlenül a bőr alá helyezett vékony, rugalmas csövecskén (kanülön) keresztül jut be a szervezetbe. Folyamatos vércukorszint-ellenőrzés mellett a készülék a megfelelő mennyiségű inzulint adagolja az orvos és a beteg beállítá- sai szerint – ismertet meg az új eszközzel dr. Kocsis Győző, a Péterfy Sándor Utcai Kórház diabetológusa.

A diabétesszel élők jellemzően eddig sem nagyon voltak vevők az új technológiákra, a hazánkban élő 80 ezer érintett közül a hagyományos pumpát is alig 3200-an használják. Kérdés, hogy e korszerű műszert hányan engedhetik majd meg maguknak. Az egymillió forintos szerkezetnek a 20 százalékát kell zsebből finanszírozni a felnőtteknek, a többit a tb biztosítja. A szülőknek ötezer forintot kell vállalniuk, ha 18 év alatti gyermekük ezt a készüléket használná.

A kanül felnőtteknek 48 ezer, gyermekeknek 36 ezer forintba kerül, a szenzorokat (ami a pumpa lelke) pedig hetente kell cserélni, 11 300 forintért. Egyébként nem mindenkinek ajánlott ez a fajta technológia, kinek-kinek az orvosával kell konzultálnia arról, hogy használhatja-e a készüléket.

Ezek is érdekelhetnek