Mikor csillapítsuk?

A láz megijeszti a szülők többségét, és azonnal csillapítani kezdik különböző szerekkel, vagy orvoshoz rohannak a gyerekkel. Az orvosok ezzel szemben nyugalomra intik a szülőket, és azt mondják, 40 fok alatt nem szükséges csillapítani, mert a láz nem veszélyes: amint a szervezet leküzdötte a betegséget, magától helyreáll a test hőmérséklete.

Család-otthonL. G.2015. 12. 03. csütörtök2015. 12. 03.
Mikor csillapítsuk?

Amerikai kutatók azt állítják, hogy alaptalanok azok a félelmek, miszerint a 40 fok feletti láz károsítja az agyat, és a fehérjék kicsapódásához vezet. Persze ilyen magas testhőmérsékletnél már érdemes orvoshoz fordulni, de ha tudjuk, hogy a láz azt jelenti, az immunrendszer magasabb fordulatszámra kapcsolt, azaz hasznos folyamat, akkor nem tömjük tele a gyereket lázcsillapítókkal.

A másik ok, amiért a szülők azonnal csillapítani kezdik a lázat, az a lázgörcstől való félelem, mondják a gyermekorvosok. A lázgörcsöt azonban lázcsillapítóval nem lehet se megelőzni, se kezelni. A tünetei ugyan ijesztőek, de többnyire néhány perc alatt megszűnik a görcsös állapot. A hazai ajánlások azt mondják, nem az a fontos, hogy mennyit mutat a hőmérő, hanem az, hogy milyen a közérzete a gyermeknek.

Ha fájdalma van, rosszul érzi magát, vagy komoly alapbetegsége van, akkor 38 fok felett ajánlott lázcsillapítót adni. A felesleges gyógyszerezés azonban mellékhatásokkal járhat, megterheli a májat és a vesét.

A hűtőfürdő és a priznic is csak kivételes esetben javasolt, többek között azért, mert a hatásuk rövid ideig tart, és többnyire nagyon kellemetlen élményt jelentenek a kicsiknek. A szakemberek szerint a lázcsillapításnak az egyik legfontosabb célja, hogy a beteg gyermek közérzete javuljon.

Ezek is érdekelhetnek