Palágyi Edit: Gyógyszalonna

Úgy indulok manapság bevásárló körútra, mintha túlélő túrának vágnék neki egy dzsungelben. Karomon kosár, amit kezdetben célratörően próbálok megpakolni, majd egyre bizonytalanabbul téblábolok az üzletben.

Család-otthonP. E.2015. 12. 23. szerda2015. 12. 23.
Palágyi Edit: Gyógyszalonna

A felvágottas pultnál meg sem állok, mióta olvastam, hogy a feldolgozott húsok rákkeltőek.

A szalámis szendvicsre lassan gondolni se merek, a szalonnás-kolbászos rántotta fogyasztása már-már oly veszélyes, akár az extrém sportok. A tejtermékek a táplálékallergia rémével riogatnak, a gabonaféléket pedig eleve kilőtték a gluténérzékenység miatt.

A napraforgóolajról nemrég kiderült, hogy hevítve betegséget okozó aldehidek keletkeznek benne. A vegetáriánusok dörzsölhetnék most a kezüket, de nekik meg a zöldségek és gyümölcsök szermaradványai miatt van okuk rettegni.

Mire ezt végiggondolom, még mindig üres kosárral járom körbe a boltot. Méz, ebből nem lehet baj – akad meg a szemem a maci alakú formába töltött aranyló folyadékon. Olvasom a tájékoztatót: európai uniós és EU-n kívüli országokban készült mézek keveréke. Nos, épp ez az a felirat, amivel a hamiskás kínai mézeket próbálják eladni.

Nyilván a tudósok is érzik, hogy ez nem mehet így tovább. Ezért már dolgoznak a gyógyhatású szalonnán, mely csökkentené a vastagbélrák rizikóját. Két svéd egyetem munkatársai azt dolgozzák ki, hogyan dúsíthatnák antioxidánsokkal a húskészítményeket. A svédek színes bogyós gyümölcsöket raknának a felvágottfélékbe, kolbászokba, s így varázsolnák egészségesebbé a szalonnát is. Az áfonyás kolbászt egyelőre az állatok elé vetik, ugyanis rajtuk kísérletezik ki, hogy érnek-e valamit. Utána megkóstolhatjuk mi is – ha addig ki nem derítenek valamit az áfonyáról…

Ezek is érdekelhetnek