Sok nő az ünnepek végéig még vár - a férfiak inkább siettetik, hogy új nővel szilveszterezzenek...

Fény és árnyék - Bontóperek szezonja - Talán ez az a napja az évnek, amire mindenki fokozott izgalommal készül. Vagy azért, hogy átélje az ünnep meghittségét, vagy azért, hogy végre túl legyen rajta. Persze nem mindegy, hogy hogyan.

Család-otthonB. H.2015. 12. 23. szerda2015. 12. 23.
Sok nő az ünnepek végéig még vár - a férfiak inkább siettetik, hogy új nővel szilveszterezzenek...

Divorce Day, azaz a válások napja. Így nevezik január első munkanapját az USA-ban és Angliában, mert ezekben az országokban ekkor adják be legtöbben a válókeresetet. Három éve Nagy-Britanniában tízmillió fontot (4,35 milliárd forint) különítettek el az adófizetők pénzéből, hogy meggyorsítsák az ügyintézés menetét. Jellemzően az idősebb korosztály válik ünnepek után, akik már 15-20 éve házasok.

Nálunk általában novemberre esik a legtöbb szakítás. Talán azért, hogy békés legyen az év legszentebb ünnepe.

Milyen jó december elején, amikor a kinti ködös, hamar sötétedő világról is megfeledkezünk, és izgalmas várakozás lesz úrrá rajtunk. Sokakban él egy mesebeli kép (köszönjük az X csokoládé és Y parfüm karácsonyi reklámok készítőinek) a szép, csöndes estékről, amikor a meleg lakásban, forró tea mellett üldögélünk, az adventi naptáron, a karácsonyfadíszeken és ajándékokon ötletelünk, mézeskalácsot sütünk. A karácsony valóban bensőséges, szeretettel teli ünnep. Lehetne.

De min lehet összeveszni azalatt a pár nap alatt ilyen végzetesen? – merül föl a kérdés azokban akik (még) nem érintettek. Tulajdonképpen mindenen, válaszolnák a tapasztaltabbak.

Már a bevásárlás őrülete is kellően megtépázza az emberek idegeit, a britek 25 százaléka úgy érzi, nagyobb kihívás ez egy űrlap kitöltésénél, sőt a repülés és a hétköznapi közlekedési dugó is háttérbe szorul a karácsonyi tülekedéshez képest.

Azt persze senki nem gondolja, hogy egy házaspár az év 364 napján turbékolva tölti az életét, aztán eljön december 24-e, ami egy pillanat alatt romba dönti az idillt. Mert utolsó pillanatban kell befaragni a fenyőfát a világ leglabilisabb szerkezetébe, kiderül, hogy a tavalyi karácsonyfaizzók fele nem világít, a családfőnek óránként kell elrohannia a boltba sütőporért vagy rumaromáért, és váratlanul telefonál valamelyik anyós, hogy Dezső bácsiékkal úgy döntöttek, meglátogatják a családot.

„Az ünnepek során a családokban felszínre kerülnek az év közben elfojtott, ki nem tárgyalt problémák, s ez azután robbanásszerű konfliktusokhoz vezet” – mondják a pszichológusok. Érdekes, hogy a nők nagy része megvárja a karácsonyt, ha az előtte való időszakban romlott meg a házasság, mert bízik abban, hogy még helyrehozható. A férfiak viszont azért döntenek inkább az ünnepek előtti szakítás mellett, mert a szilvesztert már mással szeretnék tölteni.

Mielőtt mindenki a zsebkendőjéhez nyúlna, a magyar párok leleményességére szeretném felhívni a figyelmet. A hazai bíróságokon ugyanis azt tapasztalták, hogy akkor nőtt meg év elején a keresetek száma, ha olyan jogszabályok léptek életbe, amik örökösödési vagy vagyonosodási szempontból érintették a családokat. Ahány nép, annyi szokás.

Ezek is érdekelhetnek