Szűkös ünnepek a családok számára - garantált a stressz

Egy magyar családnak átlagosan 132 ezer forintba kerül a karácsony – derül ki a GfK legfrissebb kutatásából. E szerint a családok számára stresszes a karácsony, ugyanis az ajándékokra, az ünnepi ételekre, italra költhető pénzt meglehetősen nehezen tudják előteremteni.

Család-otthonMunkatársunktól2015. 12. 20. vasárnap2015. 12. 20.

Kép: Műfenyő müfenyö karácsonyfa Karácsonyi vásár szaloncukor Auchan áruház bevásárlás bolt 2013.12.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Szűkös ünnepek a családok számára - garantált a stressz
Műfenyő müfenyö karácsonyfa Karácsonyi vásár szaloncukor Auchan áruház bevásárlás bolt 2013.12.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

A kutatás során megkérdezettek 32 százaléka kénytelen hozzányúlni a család tartalékaihoz. Mások a hitelkártyájukat (10 százalék) vagy folyószámlahitelüket (7 százalék) használják.

Viszont meglepően kevesen vesznek fel gyorskölcsönt (1 százalék), pedig ezeket a konstrukciókat ilyenkor nagy erőbedobással reklámozzák. A legtöbben azt állították, előre készülnek az ünnepekre, ezért nem kell hitelhez nyúlniuk. Digitális forradalom ide vagy oda, a sláger továbbra is a könyv. A megkérdezettek 59 százaléka könyvet ajándékoz. Újdonságnak számít, hogy a magyaroknak már 71,9 százaléka interneten is vásárol karácsonyi ajándékokat.

Ezek is érdekelhetnek