Van egy - sőt, kettő - történetünk: Vissza a halál torkából

Két felemelő történet. Ha nem is egyenrangú, hiszen egyik esetben ember, másikban meg állat volt veszélyben, de a motiváció – a nemeslelkűség – ugyanaz.

Család-otthonU. Á.2016. 01. 14. csütörtök2016. 01. 14.
Van egy - sőt, kettő - történetünk: Vissza a halál torkából

Egy férfi megmentett egy nőt Manhattanben azzal, hogy kilökte őt egy zuhanni kezdő liftből. Stephen Hewett-Brown éppen egy ház liftjében tartózkodott szilveszterkor, éjfél előtt fél órával, amikor a lift hirtelen elromlott. Egy nő éppen belépett, de a lift csúszni kezdett lefelé. A 25 éves férfi ezt észrevette és kilökte a nőt a liftből. S még mielőtt lezuhant, odakiáltott neki: „Boldog új évet!”

Stephen is megpróbált kijutni, de a lift tovább csúszott, így a fülke és az ajtó közé szorult a liftaknában. Egy szemtanú azt mondta, a férfi azt kiabálta: nem kap levegőt. Megpróbálta kihúzni, de nem tudta. Stephen nem az épületben lakott, csupán egy szilveszteri partira tartott. Éjfél körül vitték kórházba, de már nem tudtak rajta segíteni. Viszont a megmentett nő másodszorra született…

XXX

Pápua Új-Guinea egyik piacán árulták azt a két gyönyörű, hatalmas tengeri teknőst, amelyeket Arron Culling és barátja, Mark mentett meg attól, hogy valaki tányérján végezzék. Miután megvették az állatokat, mindkettőt visszaengedték az óceánba. A tengeri teknősök húsa sok országban ínyenc csemegének számít, ami az egyéb környezeti ártalmakkal egyetemben hozzájárul ahhoz, hogy populációjuk folyamatosan csökken, és ezáltal minden fajuk erősen veszélyeztetetté vált. Emellett pedig szerte a világon vadásszák a tengeri teknősöket az ékszeriparban használt páncéljukért és a bőrükért, amely kikészítve értékes nyersanyag. Arron Culling a barátjával már tucatnyi teknős életét mentette meg: mindegyiket piacokon és boltokban vásárolták meg, hogy aztán szabadon engedjék. Ezúttal a teknősökért 40 dollárt fizettek, majd elautóztak velük az óceánig – szabadon engedésükkel hozzájárultak a veszélyben lévő tengeri élőlények fennmaradásához.

Ezek is érdekelhetnek