Amikor ők is felnőnek

SZABADON VÁLASZTHATOK PÁRT, nem bánthatnak, és nem kell intézetben élnem – többek között ezt tanulhatják meg a sérült gyerekek egy különleges kártyajáték, a MONDO segítségével, hogy felnőve ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint sok tízezer fogyatékos ember ma Magyarországon.

Család-otthonKertész Anna2016. 02. 02. kedd2016. 02. 02.

Kép: Teenage girl with Down syndrome 13 year old educated in ULIS (Localised Units for Inclusion School). Here, supported by a specialized teacher SESSAD a Service (Special Education and Home Care)., Image: 252238940, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for distribution, sale, or license by Corbis' international representatives. Not available for license and invoicing to customers located in France. Not available for license and invoicing to customers located in Germany., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Down's syndrome
Teenage girl with Down syndrome 13 year old educated in ULIS (Localised Units for Inclusion School). Here, supported by a specialized teacher SESSAD a Service (Special Education and Home Care)., Image: 252238940, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for distribution, sale, or license by Corbis' international representatives. Not available for license and invoicing to customers located in France. Not available for license and invoicing to customers located in Germany., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

Mi, fogyatékos gyereket nevelő szülők és mi, fogyatékos gyerekekkel foglalkozó szakemberek nem szívesen nézünk szembe azzal, hogy mi vár a gyerekeinkre, ha felnőnek – vallja be Naszály-Németh Rita, egy 17 éves, halmozottan sérült lány édesanyja (aki egyben a halmozottan fogyatékos mozgáskorlátozott gyerekekkel foglalkozó Budapest III. Kerületi Csillagház Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) pszichológusa is). Mert kiszolgáltatottsággal, jogfosztással, kirekesztettséggel jár a fogyatékos lét: a sérült embereket Magyarországon még mindig rendszeresen elhagyatott mamutintézményekbe zárják, sokukat indokolatlanul gondnokság alá helyezik, megfosztva őket önrendelkezési joguktól, nem választhatnak maguknak párt, nem vállalhatnak gyermeket, nagy számban éri őket testi-lelki bántalmazás, szexuális abúzus – egész életük egyfajta büntetés, amiért nem születtek épnek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő egyesület évente többtucatnyi olyan történetről értesül, ahol súlyosan sérülnek a fogyatékos emberek jogai, és ennél nagyságrendekkel több eset marad észrevétlen.

Amíg nem változik meg gyökeresen a társadalmi környezet, addig őket, a fogyatékos embereket kell felvértezni valamilyen tudással, önérdek-érvényesítő képességgel – fogalmazódott meg a gondolat Verdes Tamásban, a TASZ fogyatékosügyi koordinátorában. Az egyesület a Csillagház EGYMI-vel közösen ezért egy különleges játék fejlesztésébe fogott, amelynek segítségével hosszú évek alatt, fokozatosan tudatosíthatják a fogyatékos gyerekekben a rájuk leselkedő veszélyeket, és ami még sokkal fontosabb: hogy mit tehetnek ezekkel szemben. A tíz témakört egy érzékeny illusztrátorral, Hitka Viktóriával képesíttették. A MONDO nevű kártyacsomag finoman és kedvesen képez le olyan mondatokat, mint például „ha valaki úgy ér hozzám, ahogyan az nem jó nekem, határozottan és hangosan tiltakozom”, vagy „ha valaki, aki a barátomnak mutatja magát, bánt, segítséget kérek a legközelebbi embertől, akiben megbízom”.

Hogy az iskolában átadott tudás otthon is támogatást kapjon, a TASZ elindítja különleges szülői értekezleteit, amelyek során a fogyatékos gyermeket nevelők is tisztába kerülhetnek olyan fogalmakkal, mint például a gondnokság alá vétel, hogy mit jelenthet a zárt intézményi lét, egyáltalán, milyen jogai vannak és lesznek nekik, illetve gyermeküknek a későbbiekben.

– Távlati céljaink között szerepel, hogy a MONDO és a játék által képviselt jogtudatosság beépülhessen a hagyományos oktatásba is. A gyerekek többsége nemhogy a fogyatékos emberek jogaival, de a sajátjaival sincs tisztában; ezek egyébként nem is igazán különböznek egymástól – mondja Verdes Tamás, a játék megálmodója, aki szerint pont ez a kártyapakli által közvetített világ lényege: mindenkit megillet az egyenlő és tisztességes bánásmód, a döntéshozatal joga, a nyitott világban való élet lehetősége.

 

1. Tisztelettel segítsenek, gondozzanak!
2. Ne bántsanak!
3. Miért ne helyezzenek gondnokság
alá?
4. Ne zárjanak intézetbe!
5. Az intézetben is megvédhetem magam.
6. Ismerkedhetek, barátkozhatok.
7. Lehet párom és saját családom.
8. Intézhetem az ügyeimet.
9. Élhetek a közösségben.
10. Élhetek a politikai jogaimmal, szavazhatok.


23 ezer 
felnőtt fogyatékos él Magyarországon
zárt intézetekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek