Bűnös hormonok

Minden negyedik gyerek elhízott ma már. A pluszkilók azonban nem csupán a falánkság vagy a mozgásszegény életmód miatt rakódhatnak a kicsikre, hanem hormonzavar is állhat a túlsúly mögött. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy több betegség is okozhat súlyfelesleget, ezért a mozgékony, egészségesen étkező gyereknél érdemes szakorvossal kivizsgáltatni a panaszt.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 02. 22. hétfő2016. 02. 22.
Bűnös hormonok

Az elhízáson túl egyébként a túlzott szőrösödés, a nemi érés hiánya, illetve a korai serdülés, a menstruációs zavar, a növekedési probléma is lehet hormonok okozta tünet, mely miatt érdemes endokrinológushoz fordulni. Mi okozhatja az indokolatlan túlsúlyt?

Pajzsmirigy-alulműködés, mely vérvétellel kimutatható. Tünetei: elhízás, fáradtság, székrekedés, depresszió, menstruációs zavarok, lassult anyagcsere.

Inzulinrezisztencia, mely a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Az IR a szénhidrát-anyagcsere zavara: a hasnyálmirigy fokozott működésre kényszerül, így nagy a veszélye annak, hogy később kifárad. Gyerekeknél is egyre gyakoribb.

A Cushing-kór és -szindróma viszonylag ritka betegség, melyben a mellékvesekéreg kortizoltermelése válik fokozottá. A cukor- és a zsíranyagcsere felborul,  zsírtömeg rakódik a hasra vagy púpszerűen a hát felsőrészére, az arc kikerekedik.

Prader–Willi-szindróma; ez örökletes kór, 6 éves korra kialakuló elhízással jár, tünete lehet az alacsony növés is, mely kezelést igényel.

Ezek is érdekelhetnek