Elmagyarázó: Gyermekápolási táppénz

Ha a szülő a gyerek betegsége miatt kényszerül szabadságra, és gyermeke 12 éven aluli, a szülőt gyermekápolási táppénz illeti meg.

Család-otthonSZF-ajánló2016. 02. 14. vasárnap2016. 02. 14.
Elmagyarázó: Gyermekápolási táppénz

- Ennek feltétele a biztosítási jogviszony.
 

- Méltányosságból akkor adható táppénz a szülőnek, ha az 12 éves vagy annál idősebb, de 18 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja vagy a gyermeke mellett tartózkodik, aki kórházi kezelésben részesül.
 

- A folyósítás időtartama elsődlegesen a beteg gyermek életkorától függ, továbbá attól, hogy a szülő egyedül neveli-e a gyermeket.
 

- A táppénz az egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása, ápolása címén a gyermek egyéves koráig időbeli korlátozás nélkül jár.
 

- Az 1–3 éves gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 84 naptári nap gyermekápolási táppénz folyósítható.
 

- A 3–6 éves gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 42, egyedülállónak 84 naptári nap gyermekápolási táppénz folyósítható.
 

- A 6–12 éves gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 14, egyedülállónak 28 naptári nap gyermekápolási táppénz folyósítható.
 

- Az összeget a táppénz összegének megfelelően kell kiszámítani. Bár a táppénz összegét több tényező is befolyásolja, elsődlegesen az a jövedelem határozza meg, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék megfizetésére kötelezett.


Forrás: Pénzcentrum

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek