Iránytűvel a rák ellen - Nyerni is lehet ebben a csatában

NINCS KÉT EGYFORMA RÁKOS ESET, nem lehet két egyforma terápia sem. A molekuláris onkológia célja minden beteg számára megtalálni az egyénre szabott gyógymódot. Hogyan segít ebben az informatika? Erről beszélgettünk dr. Peták Istvánnal, az Oncompass Medicine tudományos igazgatójával.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 02. 22. hétfő2016. 02. 22.
Iránytűvel a rák ellen - Nyerni is lehet ebben a csatában

– Az amerikai elnök, Barack Obama évértékelő beszédében új programot hirdetett a rák ellen. Olyan léptékűt, mint amilyen egykor a Hold meghódítása volt.

– Végső csapást akarnak mérni a betegségre. A rákgyógyítás új korszakát, amelyről Obama is beszélt, precíziós orvoslásnak nevezzük. A lényege, hogy a daganatos betegek kezelését a molekuláris diagnosztikából nyert információk alapján szabjuk személyre.

– Kezdjük talán az elején…

– A rák genetikai eredetű betegség. Az orvostudomány az elmúlt években azt vizsgálta, hogy az egyes páciensek daganatát milyen génhibák okozták. Ma már tudjuk, hogy körülbelül 500 olyan gén van, ami a tumorok kialakulásáért felelős. Ezeknek 3 millió mutációja létezik, és ezek további kombinációi is lehetségesek.

– Felfoghatatlanul nagy számról beszélünk...

– Valóban, de gondoljunk csak bele, konkrét számot keresünk, ami azért izgalmas, mert tudható, hogy nem végtelen. A feladat innen már adott: ha rájövünk, hogy milyen génhiba rejlik az egyes daganatsejtben, már csak meg kell találni a gyógyszert, ami azt kiiktatja. Egyelőre körülbelül 50 ilyen személyre szabott, adott génhibát javító gyógyszer van forgalomban. Az Európai Unióban további nagyjából 200, világszerte pedig körülbelül 800 klinikai fejlesztés alatt álló hatóanyag létezik. A cél az lenne, hogy minden rákos beteget összekapcsoljunk a már forgalomban lévő vagy a fejlesztés alatt álló hatóanyaggal. Hiába vannak ugyanis okos gyógyszereink, ha a betegeknek csak a töredéke jut ezekhez hozzá. Jelenleg a daganatos páciensek kezelése többnyire protokollok mentén zajlik, vagyis olyan terápiákat kapnak, amelyek a hasonló esetek többségénél hatékonynak bizonyulnak, és nem feltétlenül azt, amelyik számukra a legjobb. Cégünk egy olyan informatikai adatbázis létrehozásán dolgozik, melyben valamennyi onkológus megtalálhatja a páciensének az adott pillanatban ismert leghatékonyabb kezelést, a többi kolléga által megosztott információk alapján. A RealTime Oncology Kalkulátor tehát az orvosi döntéshozatalt segíti egy olyan bonyolult helyzetben, amikor nagyon sokféle terápiás lehetőség közül kell kiválasztani a legjobbat.

– A célzott kezelések és a molekuláris vizsgálatok bizonyára nem olcsók.

– Egyes daganattípusokra – például az emlőrákra, vastagbélrákra, tüdőrákra – már most is elérhetők célzott gyógyszerek. Ezek személyre szabott alkalmazásához elengedhetetlen az előzetes molekuláris diagnosztika, amit ilyen esetekben az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) finanszíroz. Magyarországon 2-3 gén ilyen típusú vizsgálatát állja az OEP, de egyes nyugati országokban és az USA-ban már az 50 génes vagy akár a 300 génes vizsgálatokat is finanszírozzák. Idehaza ezt a betegnek kell fizetnie, aminek a költsége akár több százezer forintra is rúghat.

– Mit tehet az a beteg, aki tisztában van ezekkel a lehetőségekkel, de nincs pénze a vizsgálatokra?

– Nekünk, orvosoknak, kutatóknak az az elsődleges feladatunk, hogy elérhetővé tegyük a tudomány kínálta lehetőségeket. A finanszírozás másik kérdés, fontos, hogy a kettőt ne keverjük össze. Ha ma egy beteg megkérdezi az orvosától, hogy milyen diagnosztikai és terápiás lehetőségei vannak, akkor általában csak az OEP-finanszírozott lehetőségekről kap tájékoztatást. Sok orvos úgy gondolja, hogy a nem támogatott terápiák elérhetetlenek a betegek számára, ezért fel sem vetik a lehetőséget, mert félnek az esetleges konfliktusoktól. Ugyanakkor hányszor előfordul, hogy a betegek ugyanezt a pénzt a tudomány által nem igazolt gyógymódokra, csodaszerekre költik? A személyre szabott orvoslás nemcsak meghosszabbítja a betegek életét, de költséghatékony is.

– Lehetséges, hogy a rákos betegek zöme meggyógyulhatna, ha minden onkológus tudná, melyik az a gyógyszer, ami a betegén segíthet?

– Nemrég az egyik páciensünknek vesemedence-daganata volt áttétekkel, nagyon ritka szövettani altípussal. Kiderült, hogy az antwerpeni egyetemen éppen erre a génhibára fejlesztettek ki egy hatóanyagot. Sikerült megszervezni, hogy eljusson oda a beteg, és részt vegyen abban a klinikai programban, ami hatékonynak is bizonyult a számára. Számos hasonló klinikai vizsgálat folyik világszerte, s az ezekben való részvétel esélyt jelenthet mindazoknak, akik egyéb módon nem juthatnak hatékony kezeléshez. A klinikai vizsgálatokban történő részvétel mindig térítésmentes, egyes esetekben a kiegészítő vizsgálatok és az utazás költségeit is a klinikák és a gyógyszergyárak állják.

– Mire megyünk azzal, ha tudjuk, hogy külföldön már létezik terápia egy bizonyos rákfajtára, itthon azonban nem elérhető?

– A legtöbb hatóanyag Magyarországon is beszerezhető. Nem a gyógyszerhez, hanem az információhoz való hozzáférés a nehéz. Az Antwerpenben kezelt beteg esetében az az izgalmas, hogy ez a ráktípus 1 millió daganatos beteg közül mindössze hatban fordul elő. Mi azt próbáljuk elérni, hogy ha a világon bárhol új klinikai tapasztalat születik egy bizonyos génhibával kapcsolatosan, akkor azt az információt eljuttassuk az onkológusokhoz.

– Térjünk vissza Obamára, aki azt mondta, hogy személyes ügye az Egyesült Államokat olyan országgá tenni, ahol egyszer s mindenkorra felszámolják a rákot. Ha tudná, hogy önök a partnerei ebben a harcban...

– Teszünk róla, hogy megtudja. Az informatikai rendszerünkről nemrég számoltam be a Szilíciumvölgyben egy konferencián. Az amerikai rákkutatók szövetsége máris érdeklődik iránta. Az amerikaiak nagyon pragmatikusan gondolkodnak, nem zavarja őket, hogy Budapesten fejlesztették ki a programot, a lényeg, hogy működjön. A rák az ellenfél, és mindenkivel szívesen szövetkeznek ellene. A mi kalkulátorunk segíthet abban, hogy felgyorsuljon a rákkutatás. A daganat kialakulása hasonló szabályokat követ, mint a sakk, vagyis bizonyos lépéskombinációkból áll. Ha kiismerjük a szabályokat, akkor azt is meg tudjuk mondani, hogy mi lesz a következő lépése a daganatnak, és akkor olyan gyógyszert vethetünk be ellene, ami mattot ad. Nyerni is lehet ebben a csatában. Ehhez azonban még sok mérkőzést le kell játszani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek