Jól áll a sokszínűség! - Ritka betegségekkel küzdők a kifutón

A DIVATIPAR szívesen hivatkozik önmagára úgy, mint a különlegességet, egyediséget támogató világra, mégis a legtöbbször csak egy nagyon szűk réteg kaphat szerepet benne: a magas, vékony, fiatal modellek. Pedig élnek köztünk, akik igazán egyediek és különlegesek, ám mégis láthatatlanok maradnak – nem csak a divat, de az egész társadalom számára. Ők a ritka betegségekkel élő emberek.

Család-otthonHardi Judit2016. 03. 29. kedd2016. 03. 29.

Kép: Jól áll neked a tolerancia divat show bemutató ritka betegségek ruhák, Fotó: Üveges Zsolt

Jól áll a sokszínűség! - Ritka betegségekkel küzdők a kifutón
Jól áll neked a tolerancia divat show bemutató ritka betegségek ruhák
Fotó: Üveges Zsolt

A PS Magazin a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetségével karöltve pályázatot írt ki: olyan divattervezők munkáit várták, akiket a ritka betegségek ihlettek meg. Végül húsz pályamű került a legjobbak közé, ezeket láthattuk a „Jól áll neked a tolerancia! – Divatest az elfogadás jegyében” eseményen. 

Veress Andrea Bernadett tíz éve foglalkozik divattervezéssel, s bár közvetlen kapcsolatban nem áll a ritka betegségekben szenvedőkkel, a pályázat felkeltette az érdeklődését. – Miért szemléljük annyiszor fenntartással, félelemmel és nem pedig megértéssel azt, aki a renden kívüli? Aki pedig rendkívüli, hogyan érzi magát ebben a helyzetben? Ezt az érzelmi állapotot szerettem volna kissé körüljárni a pályamunkámmal – magyarázza. 

Bár genetikai bőrbetegsége nincs, de kamaszkori hormonális bőrproblémái mégis meghatározó élményt jelentettek számára a kirekesztésről. 

– Talán a külsőnkön jelentkező betegségek iránt viseltetünk a legkevesebb toleranciával – véli. Ezek az élmények inspirálták ruhája megalkotásában, mely néhány ritka látványos bőrbetegségre reflektál. Ilyen például a krónikus urticaria, ami rendszeresen visszatérő csalánkiütés és a lakosság 1 százalékát érinti. 

Vagy az ichtyosis, ez a genetikailag meghatározott betegségcsoport, mindegyik fajtája a bőr hámlászavarával függ össze. Az albinizmus igen ritka, öröklött betegség, ami miatt nincs vagy alig van jelen a bőrszínért felelős melanintermelés. Bernadett kollekciója – amely a SKIIN nevet kapta, utalva az angol skin, vagyis bőr szóra – különdíjat érdemelt ki. 

A szakmai zsűri Nagy Adrienna Hemofília című munkáját értékelte a legjobbnak: ez a ruha a vérzékenység betegséget szimbolizálja.

Ezek is érdekelhetnek