Miért szabdaltatják át magukat egyre fiatalabb korban? Mindenáron fiatalok

A SZÉPSÉGNEK NINCS HATÁRA – legalábbis azok szerint, akik rendszeresen és megszállottan fekszenek a plasztikai sebészek kése alá, hogy minél tökéletesebb külsőre tegyenek szert. Egyre többen vesznek igénybe szépészeti beavatkozásokat, ám a legtöbben szerencsére megmaradnak a józanság keretein belül.

Család-otthonBiczó Henriett2016. 03. 14. hétfő2016. 03. 14.

Kép: , Image: 130985026, License: Royalty-free, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in the Republic of Korea. Not available for license and invoicing to customers located in Japan. Content not available for subscription distribution., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Young woman lying on operating table during facial plastic surgery
, Image: 130985026, License: Royalty-free, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in the Republic of Korea. Not available for license and invoicing to customers located in Japan. Content not available for subscription distribution., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

– Az élettársam folyton azzal szekált, hogy nem elég nagyok a melleim. Nem emiatt hagytam ott, de miután szakítottunk, megműttettem magam. Csak egy számmal lettek nagyobbak, mégis sokkal nőiesebbnek, vonzóbbnak éreztem magam, mint azelőtt. Ez húsz éve történt, akkor 350 ezer forintot fizettem a beavatkozásért. Soha nem volt velük gondom, két gyereket szültem, szoptattam. Tíz éve a gél elkezdett bekapszulásodni, akkor új implantátumot kellett betetetnem, az már 600 ezerbe került. Hatszázalékos kamatra kaptam hitelt, csak így tudtam kifizetni – meséli a 46 éves Szilvia, aki szerint a legtöbb nő a férfiak miatt fekszik a kés alá: tetszeni akarnak. Szilvia három éve még egy műtétnek alávetette magát, a szemhéját varratta föl. Azt mondja, tíz évet fiatalodott. Mert ugyan mi más is lenne a legtöbb plasztikai műtét célja, mint hogy a ténylegesnél fiatalabbnak látszódjunk?

De miért szabdaltatják át magukat egyre fiatalabb korban a nők és a férfiak? Az USA-ban egy év alatt 64 százalékkal nőtt azoknak a 30 év alatti fiataloknak a száma, akik különböző plasztikai beavatkozásokat végeztettek el magukon. S mi a helyzet nálunk?

– Nem tapasztaljuk, hogy az utóbbi időben többen jönnének az intézetünkbe a húszas és a harmincas korosztályból. Tíztől hetvenéves korig sokan megfordulnak nálunk, de gyerekkorban kizárólag az elálló fülek korrekcióját végezzük el esztétikai célból. Tény azonban, hogy a férfiak aránya a plasztikai sebészeten az elmúlt húsz évben ugrásszerűen megnőtt. Hazánkban jelenleg a plasztikai sebészhez forduló páciensek 20-30 százaléka férfi – tudtuk meg dr. Sobor György plasztikai sebésztől, a Budapesti Plasztikai Intézet munkatársától.

A nőknél az első helyen a mellplasztika áll, ezen belül a mellnagyobbítás. Ezt követi a hasplasztika, a zsírleszívás, az orr-, a szemhéjés az arcplasztika. Ambuláns beavatkozásként népszerű a ráncok kisimítására a botoxkezelés. A férfiaknál a leggyakoribb a nőies emlők „kiiktatása”, a has- és az orrplasztika, a zsírleszívás, 40 év felett a szemhéj- és az arcplasztika. Gyakori, hogy az erősebb nem képviselői fogyás után feszes hasra vágynak, s ezért kérnek orvosi segítséget.

Kik veszik igénybe a plasztikai beavatkozásokat?

– Jól körülírható társadalmi rétegekről nem beszélnék, mindenkinek lehet rá igénye életkortól, jövedelemtől függetlenül. Vannak, akiket egyáltalán nem zavar az életkori változás, mások már egy-két apró ránc megjelenésétől is félve néznek a tükörbe – tapasztalta dr. Gacs János plasztikai sebész. – A menedzserek körében népszerű a „lunch-time treatment”, tehát az ebédidőben végzett beavatkozás, mint például a botoxkezelés, a hónalji izzadáskezelés vagy a hialuronsavas ránctalanítás. Ez utóbbi kezelést 3-6 havonta meg kell ismételni – az üzletasszonyok is szívesen használják e fiatalító módszert.

Sokan a deformitások és a sérülések korrekciójáért fordulnak plasztikai sebészhez. Magyarországon a baleseti elváltozások nagyobb részét az állami egészségügyi ellátás keretében tb-finanszírozással végzik. Mivel a plasztikai műtétek jelentős anyagi költséggel járnak és a baleseteket követő plasztikai helyreállítás általában több műtétet igényel, ezért a magánintézményeknél sokkal ritkábban végeznek (főleg anyagi okok miatt) baleset utáni helyreállítást. Manapság a fiatalság és a szépség kultusza uralkodik: tökéletes vagy legalábbis annak látszó emberek mosolyognak ránk az óriásplakátokról és a tévé képernyőjéről. Így aztán egyre többen vágynak hasonló külsőre.

– Azzal nincs gond, ha a páciensnek megnő az önbizalma a műtétet követően – vélekedik Kiszely Márta pszichológus. – A baj ott kezdődik, ha valakinek a súlyos személyiségzavara miatt egyik műtétet követi a másik. Ha nincs egészséges énképe, azon a plasztikai beavatkozások sem segítenek. Az idő múlását is el kell fogadni, hiszen ha egy 70 éves nő a sebészeknek köszönhetően 30-nak néz ki, az inkább nevetséges, mint vonzó. Nincs az a kés, ami a belső harmóniát helyreállítja.

 

MI MENNYI?
A mellplasztikai műtétek jelenthetnek implantátummal történő mellnagyobbítást és -kisebbítést, a lógó emlők felvarrását. Az árak 520 ezer forinttól egymillióig terjednek. Az orrplasztikai műtét lehet egyszerűbb esztétikai korrekciós vagy sövényferdülés miatti funkcionális korrekciós műtét. A műtét ára 400 és 650 ezer forint között mozog.
A szemhéjplasztika ára 200-350 ezer forint.
Az arcplasztika attól függően, hogy a középső arcfelet, a nyakat vagy a teljes arcot érinti, 490 ezertől 850 ezer forintig terjed. Azok a műtétek, amelyek elvégezhetők helyi érzéstelenítésben és nem igényelnek éjszakai kórházi tartózkodást, általában fajlagosan olcsóbbak. Ilyen a fül-, a szemhéj- és az ajakplasztika, a hegkorrekció, ezek ára 100-200 ezer forinttól 300 ezerig terjed.
(Forrás: Budapesti Plasztikai Intézet)


TUDTA? Az OEP-finanszírozás alapelve, miszerint a szolgáltató dönti el, hogy az adott páciens plasztikai sebészeti ellátását megtéríti-e. A támogatás a következő nagy betegségcsoportokba tartozó problémákat érinti:
- veleszületett fejlődési rendellenességek;
- baleseti, égési sérülés és következményei;
- daganateltávolítás, orvosi beavatkozás utáni problémák.
A szabályok szigorúak, de ha valaki megfelel ezeknek, lehetőség nyílik rá, hogy a szerződött intézményekben elvégezzék a műtétet, amennyiben a szakemberek azt indokoltnak tartják.


PLASZTIKBABÁK. Már követni sem lehet, hány nő feküdt kés alá világszerte, hogy Barbie babára hasonlítson. A férfiak között az amerikai Justin Jedlica tartja a rekordot, aki 191 szépészeti műtéten esett át azért, hogy élő Ken babává változhasson. Egy kínai író 63 millió forintért Shakespeare-ré, míg egy amerikai fiú potom 100 ezer dollárért Justin Bieberré szabatta át magát.

Ezek is érdekelhetnek