Milyen áron vállalható? - Magánügy? 'Addig hogyan lenne az, amíg hátrányos megkülönböztetésben van részünk?'

ÁPRILIS KÖZEPÉIG TART az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) Szövetség országjáró emberjogi kampánya, amelynek célja az előítéletek csökkentése. Egy felmérés szerint a magyarok egyharmada betegségnek tartja a homoszexualitást.

Család-otthonBiczó Henriett2016. 03. 02. szerda2016. 03. 02.

Kép: Actor Jesse Tyler Ferguson spotted holding partner Justin Mikita tight in the SoHo neighborhood of NYC. Pictured: Jesse Tyler Ferguson and Justin Mikita, Image: 243541163, License: Rights-managed, Restrictions: This content is restricted from viewing without proper permissions due to fine art copyright or its sensitive nature. Not available for distribution or use by resellers/representatives in the United States. Not available for license and invoicing to customers located in Taiwan. Not available for license and invoicing to customers located in France. Not available for license and invoicing to customers located in Belgium. Not available for license and invoicing to customers located in the Netherlands., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis Splash (login required images), Fotó: Profimedia

Actor Jesse Tyler Ferguson spotted holding partner Justin Mikita tight in the SoHo neighborhood of NYC
Actor Jesse Tyler Ferguson spotted holding partner Justin Mikita tight in the SoHo neighborhood of NYC. Pictured: Jesse Tyler Ferguson and Justin Mikita, Image: 243541163, License: Rights-managed, Restrictions: This content is restricted from viewing without proper permissions due to fine art copyright or its sensitive nature. Not available for distribution or use by resellers/representatives in the United States. Not available for license and invoicing to customers located in Taiwan. Not available for license and invoicing to customers located in France. Not available for license and invoicing to customers located in Belgium. Not available for license and invoicing to customers located in the Netherlands., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis Splash (login required images)
Fotó: Profimedia

Ugyanúgy élünk, mint a hetero párok. Szeretünk, összeveszünk, kibékülünk – állítja Virág Tamás, aki 11 éve él párkapcsolatban egy 10 évvel fiatalabb férfival. Interneten ismerkedtek meg, ahogyan sokan napjainkban. Fordító barátjával hatalmas szellemi sziporkákba kezdtek már az első találkozáskor, a vonzalom megkérdőjelezhetetlen volt. – Az első komolyabb kapcsolatom is fiúval volt, még 17 éves koromban. A szüleim elváltak, édesanyámmal és nagyapámmal éltem együtt. Nem beszéltünk róla, de tudták, hogy nem haveri viszony van közöttünk, mert ha Péter nálunk volt, mindig kopogtak a szobám ajtaján. Velünk ebédelt, jókat beszélgettünk. Anyám azt mondta, neki az a fontos, hogy boldog legyek. Szerencsés vagyok, soha nem ért atrocitás amiatt, mert meleg vagyok. A fővárosban élünk, ami nyilván toleránsabb közeg, mint egy kisváros. De attól még messze vagyunk, hogy ugyanolyan jogokkal élhessünk, mint a hetero párok – mondja a 48 éves férfi.

A legtöbben hatalmas energiát fordítanak arra, hogy rejtve maradjanak, mert nem vállalják nyíltan a szexuális irányultságukat. Sokan rettegnek a megbélyegzéstől és munkahelyük elvesztésétől. A melegek eltérnek más kisebbségi csoportoktól abban is, hogy őket sokszor a saját családjuk is kirekeszti. A Medián egyik kutatása szerint a magyarok több mint harmada betegségnek tartotta a homoszexualitást, és csak tíz százalék vélte úgy, hogy mindenkinek alapvető joga az azonos nemű emberrel folytatott viszony.

A Labrisz Leszbikus Egyesületnek ennél kedvezőbbek a tapasztalatai. 2000 óta járják az iskolákat a Melegség és megismerés programjukkal. – Többnyire kollégákon, ismerősökön keresztül jutunk el egy-egy intézménybe, ahol az iskolavezetés vállalja a kockázatot. Leginkább a szülők ellenállásával kell megküzdenünk, nemegyszer hallottuk azt, hogy „ha idejönnek, buzit csinálnak a gyerekeinkből” – mondja Kövesi Györgyi, a Labrisz régi tagja. – A melegségről, a sztereotípiákról és az előítéletekről tartunk órákat. Egy meleg férfi és egy leszbikus nő a saját életük bemutatásával próbálják lerombolni a fiatalok előítéleteit. Tanároktól hallottuk, hogy a látogatásunk után elfogadóbbak lettek a diákok, és már nem mindenki vigyorgott a meleg vicceken. Egyházi iskolába még nem jutottunk el, de az evangélikus egyház már meghívott bennünket, hogy találkozzunk a pedagógusaikkal. Sokan mondják, hogy a szexuális irányultság magánügy, de addig hogyan lenne az, amíg hátrányos megkülönböztetésben van részünk?

 

VIDÉKEN IS KAMPÁNYOLNAK.
Jelenleg is tart a Magyar LMBT Szövetség egyéves emberjogi kampánya, melynek során fővárosi aktivisták helyi önkéntesekkel együttműködve, sátorral jelennek meg vidéki városok főterein. – Sok fiatal jön oda hozzánk, a személyes találkozás sokat segít az előítéletek csökkentésében. A szülőknek is sok időbe kerül elfogadni a gyerekük másságát. Nem ritka, hogy kitagadják őket, más esetben a párjukra nem kíváncsiak egyáltalán.

 

MAJDNEM EGYENLŐK. Hazánkban 2009-ben lépett életbe az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatára vonatkozó törvényi szabályozás. Lényegében ugyanazok a szabályok érvényesek az érintettekre, mint a hagyományos házasságra, néhány fontos kivételtől eltekintve. Az azonos nemű élettársak nem vehetik fel egymás nevét, nem fogadhatnak örökbe és nem vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben.

Ezek is érdekelhetnek