Allergiából asztma

A pollenallergiások idén nem sokat pihenhettek, az enyhe tél miatt korán kezdődött a szezon. A túlérzékeny beteg tüsszög, köhög, viszket a szeme, az orra. Az allergia jellege azonban változhat, előfordulhat, hogy az első évben csak a parlagfű okoz kellemetlen tüneteket, majd más fűfélék is – így a szezon egyre hosszabbra nyúlik.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 04. 12. kedd2016. 04. 12.
Allergiából asztma

Megesik, hogy a kezdeti szénanátha később asztmává is súlyosbodik, figyelmeztet dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az allergiás gyulladás ekkor már nem csupán az orr nyálkahártyáján jelenik meg, hanem a mélyebb légutakban is. Az asztma a légutak krónikus gyulladásával jár, nehézlégzés, köhögési roham, mellkasi szorító érzés kísérheti. A tüneteket nem csupán a pollenek és egyéb allergének súlyosbíthatják, hanem többek közt a dohányfüst, a légszennyezettség és a stressz is.

A főorvos azt ajánlja, hogy a betegek évről évre végeztessék el az allergiavizsgálatot, és kezdjék el szedni a megfelelő szereket – így megelőzhetik a tünetek súlyosbodását. A kutatások szerint az allergén immunterápia képes leginkább megállítani a tünetek romlását.

Ezek is érdekelhetnek