Csodás gyógyulást vagy szépülést ígérnek - Várni kell a csodára

ÓRIÁSPLAKÁTON HIRDETIK a drága készítményeket, csodás gyógyulást vagy szépülést ígérve az őssejtek segítségével. Nem jellemző, hogy az őssejtkutatást a laikusok élénk figyelme kísérné, ezért könnyen bedőlnek a gyógyulás reményével kecsegtető, ám őket sokszor kihasználó cégeknek.

Család-otthonHardi Judit2016. 04. 27. szerda2016. 04. 27.

Kép: Researcher observing with microscope Mesenchymal Stem Cells (MSC) culture. Centre de transfusion sanguine des armées (CTSA) GARO/PHANIE, Fotó: GARO

Stem cells
Researcher observing with microscope Mesenchymal Stem Cells (MSC) culture. Centre de transfusion sanguine des armées (CTSA) GARO/PHANIE
Fotó: GARO

MITŐL OLYAN ÉRDEKESEK?

Az őssejtek osztódásra képes sejtek, alkalmasak lehetnek a sérült, roncsolt, károsodott vagy hiányos sejtek pótlására. Mire az embrió eléri a 15 napos kort, az őssejtek javarészt specializálódnak, attól függően, milyen feladatokat látnak el.

Több fajtájukat is megkülönböztetjük; például vannak köztük idegi őssejtek, ezek az idegrendszer kialakulásához szükségesek. Számos betegség köthető egy-egy őssejttípushoz, melyek felhasználásával gyógyulás remélhető. Más és más őssejt szükséges például a cukorbetegség, egy csonttörés vagy a leukémia terápiájához.

– Az őssejtkutatás fontos területe az orvostudománynak, némely benne rejlő lehetőség mára valósággá vált. Ám alapvető leszögezni: sokat tudunk az őssejtekről, de még mindig messze nem mindent – mondja dr. Kriván Gergely, a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának vezető főorvosa. A beültetett őssejt feladata, hogy szaporodjon, „túléljen” a szervezetben. Fontos, hogy együttműködjön a többi sejttel. Előfordulhat azonban, hogy a szervezet kilöki az őssejtet, vagy az a beültetés után nem működik megfelelően, megtámadja az immunrendszert – akár nagyobb bajt is okozhat, mint amelynek a gyógyítására rendeltették.

További gond, hogy hiányzik a visszajelzés, vagyis a beszámoló arról, mi történt öt-tíz év vagy évtizedek múlva azokkal, akik sejttranszplantáción estek át. A szakember figyelmeztet: sok a kókler, léteznek olyan helyek, ahol etikai megfontolás nélkül, sok pénzért kínálnak őssejtbeültetéseket, melyek kimenetele igencsak kérdéses.

– Nemegyszer előfordult, hogy ukrán vagy éppen kínai „őssejtklinikáról" érkeztek betegek a Szent László Kórházba, miután ott hatástalan terápiát kaptak, netán félrekezelték őket – meséli Kriván Gergely.


PROGRAMOZOTT TERÁPIA

Ma már alig találni olyan családot, ahol a baba érkezése előtt ne lenne téma a köldökzsinórvér-levétel. Az őssejtterápia e formája régóta lehetőség a szülők számára, ám abban továbbra sincs egységes álláspont, hogy minden szülésnél érdemes-e élni vele.

– A köldökvérből származó őssejt előnye, hogy könnyen kinyerhető és tárolható (lefagyasztható), fiatal őssejteket tartalmaz. A levétel kockázatmentes, nem jár fájdalommal, s ami szintén fontos: e sejtek nagy valószínűséggel nem tartalmaznak olyan vírusokat, amelyek később megbetegedést okozhatnak – magyarázza Kriván doktor. Ám ritka esetben előfordulhat, hogy átültetésükkel genetikai betegségek is bekerülnek a szervezetbe. És ami még meggondolandó: az újszülött saját sejtjeinek visszaadása veleszületett betegség esetén nem nyújt gyógyulást.

– A 2000-es évek elején egy leukémiás fiút gyógyítottunk meg a köldökzsinórvér őssejt-transzplantációval. Az őssejtet a fiú újszülött öccsétől vettük le. Azóta mindketten felnőttek, egészségesek.

Ez az irányított gyűjtés speciális példája: már a születés előtt tudták az orvosok, hogy szükség lesz a transzplantációra. A köldökvérőssejtet térítésmentesen vették le, s azt nem tárolták, hanem azonnal felhasználták.


ÉRZELMI PRÉS ALATT

Az őssejtek levétele és tárolása tehát valóban lényeges lehet, ám még ennél is fontosabb a megfelelő tájékoztatás. – Etikátlan dolog a várandós nő érzelmeire hatni, azt sulykolni belé, hogy egyszeri és megismételhetetlen alkalmat szalaszt el, és később gyermeke esetleges gyógyulása múlhat a döntésén. Nem szabad azt a benyomást kelteni benne, hogy rossz szülő, ha nem veteti le és nem tároltatja hosszú éveken át, persze sok pénzért, az őssejteket – figyelmeztet a szakember. Megoldás az őssejt közösségi bank lehet, amely nonprofit – s mint a nevéből is kiderül –, közösségi alapon működik. Léteznek továbbá magán-, illetve hibrid bankok is. Az utóbbiakban magánszemélyek privát felhasználásra őrizhetik az őssejtjeiket, ám ezek a bankok állami megbízásból közösségi őssejteket is tárolnának, melyeket szükség esetén a kórházak felhasználhatnak.

Ezek is érdekelhetnek