Dühös, mert rühös

– Az óvónő azzal fogadott a minap, hogy az ötéves fiam erősen vakarja a hasát, s elmondta, hogy van egy rühös gyerek a csoportban – mesélte egyik ismerősöm a játszótéren.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 04. 12. kedd2016. 04. 12.

Kép: Sarcoptes parasitic mite, coloured environmental scanning electron micrograph (ESEM). This mite reaches a length of between 0.25 and 0.4 millimetres. The female burrows into the skin and lays eggs. Infestation by this mite causes the skin condition scabies, with intense itching, particularly at night. Scratching results in the formation of scabs and sores., Image: 208486320, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM, Fotó: Profimedia

Sarcoptes parasitic mite, ESEM
Sarcoptes parasitic mite, coloured environmental scanning electron micrograph (ESEM). This mite reaches a length of between 0.25 and 0.4 millimetres. The female burrows into the skin and lays eggs. Infestation by this mite causes the skin condition scabies, with intense itching, particularly at night. Scratching results in the formation of scabs and sores., Image: 208486320, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Fotó: Profimedia

– Másnap elrohantam vele a háziorvoshoz, aki elég bizonytalanul ugyan, de igyekezett megnyugtatni, nem valószínű, hogy rüh lenne. Este fürdés után teljesen kipirult a gyerek bőre a hasán és a combján, ez pedig a rüh egyik jellemzője, ahogy az interneten tájékozódtam – folytatja.

Másnap már bőrgyógyászhoz vitte a fiát, aki a rühatka elleni fertőtlenítő kenőcsöt írt fel. Az esti kezelés után reggel már nem vakarózott a gyerek, harmadnapra elhalványultak a pöttyök a hasán. A család többi tagja azóta lázasan figyeli magát, elkapták-e a fertőzést, de egyelőre se a felnőttek, se a nagyobb testvér nem szenved a viszketéstől.

Ilyen esetben érdemes a közeli családtagokat is kezelni, megelőzendő a fertőzés kibontakozását – tanácsolja a bőrgyógyász. A rühatka élősködő, emberről emberre vándorol, s a bőr hámsejtjeivel táplálkozik. A vékonyabb bőrterületeket kedveli, ahová könnyen befúrja magát. Lehet ez az ujjak köze, az emlőbimbó udvara, a nemi szervek és azok környéki terület. A kezelés célja az atkák és petéik megsemmisítése.

Ma már számos, különféle hatóanyag-tartalmú krémek, gélek, illetve emulziók közül választja ki az orvos a megfelelőt a beteg állapota, kora szerint. Általában néhány kezelés is elegendő a paraziták elpusztításához.

Régen minden rühvel érintett ágyneműt elégettek – ma azt javasolják a szakemberek, hogy a textíliákat mossuk ki magas hőfokon, és tegyük zacskóba egy hétre. Minden kezelési napon ajánlatos új ágyneműt húzni. A gyerek plüssjátékaival hasonlóképpen kell eljárni.

Ha bolhacsípésre emlékeztető, pörkösödő felületű, apró sebeket látunk a bőrünkön, haladéktalanul keressük fel a bőrgyógyászt, hogy mielőbb megszabaduljunk a kéretlen lakóktól.

Ezek is érdekelhetnek