Készüljünk a napra! Lézeres vagy hámlasztásos kezelések, fényvédelem

Nyakunkon a jó idő, az erős napfényben a bőrhibák is jobban látszanak.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 04. 25. hétfő2016. 04. 25.

Kép: Spring - Young woman under blossom tree in orchard on sunny day, Image: 104524438, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, CandyBox, Fotó: Profimedia

Spring - Young woman under blossom tree in orchard
Spring - Young woman under blossom tree in orchard on sunny day, Image: 104524438, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, CandyBox
Fotó: Profimedia

A hajszálerek, ráncok, pigmentfoltok, anyajegyek eltüntetésére sokan választják a lézeres vagy hámlasztásos kezeléseket, ám ezek hatására a bőr egy ideig érzékennyé válik. Az említett beavatkozásokat még tavasszal – ez a megfelelő időszak a bőrfelület újjáépüléséhez – érdemes elvégeztetni, amikor a napsütés már jólesik, de az UV-sugárzás indexe alacsony – figyelmeztet dr. Winkonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőrklinikájának egyetemi tanára.

Jó tudni, hogy a lézeres beavatkozással napbarnított bőrön nem is érdemes próbálkozni, mert a lézer energiáját ilyenkor nem a kívánt bőrfelület nyeli el, és mellékhatásként gyulladás jelentkezhet. Az anyajegyeket is érdemes megnézetni bőrgyógyásszal és mielőbb eltávolíttatni, ha szükséges.

A fényvédelemre szintén ügyelni kell: aki sokat tartózkodik a napon, kétóránként kenje be magát fényvédővel, aki pedig a lakásból vagy irodából megy ki, ezt indulás előtt tegye meg. Ügyeljünk arra, hogy fokozatosan szoktassuk a bőrünket a naphoz. Jó tudni, hogy a 18 év alattiak bőre sokkal hamarabb károsodik a napsugárzástól, mint az idősebbeké.

Ezek is érdekelhetnek