Rózsás vagy cserepes? Sokat elmond annak, aki ért hozzá

Már a népdalok is megénekelték a rózsás ajkakat, de ha nem is rózsásak éppen, számos hasznos információt adnak általános egészségi állapotunkról.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 04. 20. szerda2016. 04. 20.

Kép: Ajak száj labello szájzsír ápol ken krém, Fotó: Üveges Zsolt

Rózsás vagy cserepes? Sokat elmond annak, aki ért hozzá
Ajak száj labello szájzsír ápol ken krém
Fotó: Üveges Zsolt

Az ajkak kicserepesedését okozhatja a magas láz, de a száraz, hideg levegő, a légkondicionálás, a folyadékhiány is. Ilyenkor nemcsak szőlőzsírra, de belső hidratálásra is szükség van.

A duzzadt ajkak allergiás reakcióra utalnak. Sok esetben viszketés, könnyezés, csalánkiütés is fellép. Először enyhe bizsergés jelentkezik, majd megnagyobbodik a száj. Ezt okozhatja egy új rúzs vagy a korábban elfogyasztott étel is. Ha a duzzanat nem csillapodik, forduljunk orvoshoz.

Aki túlságosan szigorú diétát folytat, az étrendjéből kimaradhat néhány kulcsfontosságú tápanyag. E hiányosságról az ajkak is árulkodnak: hirtelen kiszáradnak, fájdalmas repedések keletkeznek a szájzugban. Ekkor a szervezetünkben alacsony a vas, a cink, a B3- vagy B6-vitamin mennyisége. Ilyenkor érdemes valamivel több vörös húst fogyasztani, különösen akkor, ha korábban már lecseréltük szárnyasokra. Aki nem szereti a marha- vagy sertéshúst, hallal, tojással és friss zöldségekkel is pótolhatja a hiányzó tápanyagokat.

Ha valaki az átlagosnál több nyálat termel, azt okozhatja a berepedezett szájzug vagy a rosszul megválasztott műfogsor is. Ilyenkor érdemes a fogorvossal konzultálni.

A herpesz fájdalmas és bosszantó betegség, sokszor a stressz hozza elő. A kimerültség miatt is megjelenhet az ajkon a csúnya duzzanat, ami azt is jelzi, hogy legyengült az immunrendszer, és támogatásra – leginkább pihenésre és minőségi táplálkozásra – van szüksége.

Ezek is érdekelhetnek