Szenvedélyes vonzalom - Évente 90 millió sem túlzás...

A KAKAÓS CSIGA az egyik legnépszerűbb péksüteményünk, évente 90 millió fogy belőle. Nemrég pékségek szálltak versenybe a Legjobb Kakaós Csiga címért.

Család-otthonBiczó Henriett2016. 04. 08. péntek2016. 04. 08.

Kép: Kakaós csiga show ország legjobb kakaóscsigája verseny, Fotó: Üveges Zsolt

Szenvedélyes vonzalom - Évente 90 millió sem túlzás...
Kakaós csiga show ország legjobb kakaóscsigája verseny
Fotó: Üveges Zsolt

„Mi a szerelem? Amikor az ember odaadja a kakaós csigája közepét a barátnőjének.” Ennél mélyebben és filozofikusabban meg sem lehetne határozni a kakaós csiga mibenlétét – a szerelemről nem is beszélve. Egy óvodás fogalmazott így, akinek valószínűleg kedvenc süteménye a kakaóval töltött finomság. – A kakaós csigának lelke van. Szerintem egyenesen szentségtörés, ha valaki beleharap. Szépen, mívesen kell letekerni a tésztát, és falatonként ízlelni, míg el nem jutunk a csúcsig, a csiga belsejéig – mondja az ötvenes éveiben járó Tamás, aki alaposan kiveszi részét a hazai kakaóscsigafogyasztásból.

Sokunk kedvenc süteménye magyar találmány, ezért is gondolta a Magyar Pékszövetség, hogy versenyt hirdet a Legjobb Kakaós Csiga cím elnyeréséért. Két kategóriában lehetett indulni: hagyományos és kreatív csigát süthettek a pékek. Ilonka Boldizsár, a Világ Pékszövetség alelnöke elmondta, mitől lesz páratlan íze a csigának. Fontos, hogy leveles tésztából készüljön. Hajtogatni, hűteni, majd újra hajtogatni és hűteni kell. A végeredmény legyen szellősen levegős, s persze nem hullhat darabokra. A töltelék minősége és mennyisége is mérvadó. Van, aki porkakaóval tölti meg, mások krémmel bűvölik. A lényeg, hogy minőségi, lehetőleg holland kakaópor kerüljön a tésztába. Sokan nem tudják, hogy a kakaós csiga nem egyenként készül. A tésztát kinyújtják, megkenik a töltelékkel, összehengergetik, majd szeletenként sütik. Mintha nyersen vágnánk föl a bejglit. A sütést sem lehet elbagatellizálni: nem szabad túl magas hőmérsékleten sütni, különben megkeseredik a kakaó. A legjobb, ha némi gőzt is engedünk rá.

Tobzódtak a kakaós finomságok az asztalon, a zsűrinek nem volt könnyű feladata. A hagyományos csigának olyannak kellett lennie, ahogy az a magyar élelmiszerkönyvben meg van írva, míg a kreatív csigák esetében szárnyalhatott a fantázia. A dupla és emeletes csigáknak, az eperrel díszített vagy éppen vanília- és csokiöntettel felturbózott süteményeknek már a látványától is jóllakott az ember. Persze készültek kevésbé sikerült tekercsek is, ami jelzi, hogy valóban nem könnyű jó kakaós csigát sütni. Az egyikben alig volt kakaó, a másiknak túl világos lett a színe, a harmadikat túl lazán tekerték fel.

A verseny kreatív nyertese a legcizelláltabb darab lett, első ránézésre olyan volt, akár egy szecessziós műremek. A sokorópátkai Pedro Pékség sütötte. Vajda Péter az „Ámor” fantázianevet adta a csigájának. Kicsiny marcipáncsigákkal díszítette, a főzött csokikrém közepén aszalt szilva terebélyesedett, mellette fehércsokiba mártott mandarin pompázott. Csokiból készített szívecske jelezte Ámor jelenlétét. A hagyományos kategóriában a püspökladányi Kiscipó Kft.-t díjazta a zsűri, az újságíróknál pedig a soltvadkerti Király Pék és Társa Bt. vitte a prímet. B. H. ÖRÖK KEDVENC. A mai értelemben vett kakaós csiga – vagyis a leveles tésztából készült változat – mindössze 20-25 éves. Régebben kelt tésztából készült, és a kakaó minősége meg sem közelítette a mait. Akkoriban nyolcféle kenyér volt a piacon, és alig 10-12 péksüteményből válogathattunk. Ma a kenyérfajták száma eléri a 80-90-et, a péksüteményeké pedig a 300-at. 



ÖRÖK KEDVENC. A mai értelemben vett kakaós csiga – vagyis a leveles tésztából készült változat – mindössze 20-25 éves. Régebben kelt tésztából készült, és a kakaó minősége meg sem közelítette a mait. Akkoriban nyolcféle kenyér volt a piacon, és alig 10-12 péksüteményből válogathattunk. Ma a kenyérfajták száma eléri a 80-90-et, a péksüteményeké pedig a 300-at.

Ezek is érdekelhetnek