Vérszívók hada fenyeget

Az enyhe tél nem tett nagy kárt a kullancsnépességben, emiatt tavasztól őszig minden eddiginél nagyobb invázió várható – figyelmeztetnek a szakértők.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 04. 26. kedd2016. 04. 26.

Kép: Óvatosan húzzuk ki a bőrbe kapaszkodó élősködőt. Fotó: Shutterstock

Vérszívók hada fenyeget
Óvatosan húzzuk ki a bőrbe kapaszkodó élősködőt. Fotó: Shutterstock

Érdemes fokozottan figyelni e vérszívókra, mert nem csak az erdőkben, hanem a parkokban, játszótereken, a családi házak udvarán is támadhatnak. Kétféle betegséget terjesztenek: a vírusos eredetű agyvelőgyulladást (encephalitist) és a baktérium okozta Lyme-kórt. Ez utóbbit nehezebb kivédeni, de az agyvelőgyulladás ellen már kérhetünk megelőző oltást.

A védettség kialakulásához három oltás szükséges, ezért érdemes előrelátónak lenni, s már novemberben elkezdeni a sorozatot. A vérszívók távol tartása érdekében, mielőtt a zöldbe megyünk, sprayjel vagy krémmel védekezhetünk. Viseljünk zárt ruházatot, mert a kullancs a cipőre, zoknira, nadrágszárra szeret felkapaszkodni.

Mindig legyen nálunk kullancseltávolító kanál, az egyedüli eszköz, amely nem gyötri meg a rovar testét, hogy az ne juttassa be a szervezetünkbe a kórokozókat.

Fontos, hogy az eltávolított kullancsot ne dobjuk el, mivel fontos információt hordoz: a patikákban kapható teszt segítségével megtudhatjuk, hogy fertőzött volt-e vagy sem. Érdemes feljegyezni a csípés idejét és azt is, hogy mely testtájon történt.

A Lyme-kór jellegzetes tünete a bőrpír, amely néhány napos lappangás után a csípés helyén keletkezik. Ha ilyesmit tapasztalunk, vagy ha a vérszívó eltávolítása után hőemelkedés, láz, szédülés, fejfájás, hányinger jelentkezik, mielőbb forduljunk orvoshoz.

Ezek is érdekelhetnek