Zitának zenéltek - A Csodalámpa Alapítvány meglepetése a Körtés óvodában

EGYSZERRE ÉRKEZTÜNK Zitával Pátyon a Körtés óvoda kapujához. A hatéves kislány szép ruhát vett fel, elvégre ez az ő napja: találkozhat kedvenc zenészeivel a Csodalámpa Alapítvány munkatársainak jóvoltából.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 04. 25. hétfő2016. 04. 25.

Kép: Körtés ovoda csodalámpa alapítvány elhozta a kolompos együttest Zitának, Fotó: Üveges Zsolt

Zitának zenéltek - A Csodalámpa Alapítvány meglepetése a Körtés óvodában
Körtés ovoda csodalámpa alapítvány elhozta a kolompos együttest Zitának
Fotó: Üveges Zsolt

Az alapítvány küldetése az életet veszélyeztető betegségben szenvedő gyerekek egy-egy kívánságának teljesítése, mondja az óvodában a Csodalámpa képviseletében Felkai Márta. Mit kért Zita? A kislány nagy rajongója az autentikus magyar népzenét játszó Kolompos együttesnek, tehát azt kívánta, hogy látogassanak el az óvodába, és muzsikáljanak neki és persze a többi gyereknek. Ajándékkal is készült a törékeny, szőke leány: tablót készített azokból a fotókból, amikor a Kolompos koncertjén járt. Két és fél éves kora óta rajong a zenekarért, meséli az édesanyja, Viktória. Csendben arra kér, hogy ne kérdezzem Zitát a betegségéről, így is eléggé átszőtte az elmúlt két évet az aggodalom. Súlyos daganatos betegségen ment keresztül, amit szerencsésen legyőzött. Az édesanya nem tud eléggé hálás lenni Zita gyermekorvosának, dr. Száray Eszternek, aki az embert próbáló helyzetekben mindig mellettük állt, s ugyanígy a Tűzoltó utcai Gyermekklinika onkológiai és a Szent László Kórház őssejt-transzplantációs osztályán dolgozó kiváló orvosoknak és nővéreknek, akik a kislánya kezelését végezték, és a leírhatatlanul nehéz időszakon átsegítették a kislányt és a családot. Másfél évig tartó gyógykezelések után ősz óta újra jár az óvodába.

Közben előbukkan a gyerekcsapatból Zita is, úgyhogy inkább lányos témákba fogunk, szép ruhákról, tündérekről. Mert a kislány a tündéres meséket kedveli, azt a világot, amelyben maga is szabadon repked virágról virágra, meséli széles mosollyal. Aztán már robog is tovább, elfoglalja a helyét az első sorban.

Mennyi szervezést igényel egyegy kívánság teljesítése? Felkai Márta sorolja, mennyi adminisztráció és egyeztetés után teljesülnek a kérések. A kezelések időpontját, a gyerekek állapotát, a földrajzi távolságokat, az önkéntesek és a támogatók idejét is figyelembe kell venni, így a bejelentéstől a valóra válásig néhány hónap is eltelhet. Hosszabb időt vesz igénybe, ha beindult a gyerekek határtalan fantáziája: a kamion formájú ágyat vagy a póniciklit is meg kell találni, vagy Barcelona-meccsre kedvezményesen jegyet szerezni. Hőlégballonozni is csak megfelelő időjárás esetén lehet, de a hírességekkel találkozni még ennél is nehezebb: Johnny Depp és a pápa sem könnyen elérhető, de a csodalámpás gyerekek hozzájuk is eljutottak.

Közben megérkezik a Kolompos együttes, a zenészek kipakolják a hangszereiket. Míg előkerül a hegedű, a nagybőgő és a tradicinonális erdélyi hangszer, az ütőgardon, Nagy Zoltánt, a zenekar vezetőjét kérdezem, miként érintette őket a felkérés? – Még nem fordult elő velünk, hogy olyan szervező hívott volna, mint amilyen a Csodalámpa Alapítvány, örülünk, nagy szeretettel jöttünk – válaszolja. Koncertjeikkel 25 éve járják már az országot és a határon túli magyarlakta vidékeket.

– Célunk, hogy a gyerekek megismerjék a népzenét, legyen benne a tudatukban, a fülükben, a szívükben. E műfaj vidám és szórakoztató oldalát mutatjuk meg, ezt a felnőttek is szeretik.

A koncerten a gyerekek többször is lehetőséget kapnak, hogy kipróbálják a hangszereket, melyek ismerete és a néprajz játékosan kúszik be a fejükbe. Élménypedagógia, így hívják szaknyelven. S valóban feledhetetlen élmény mindannyiunknak a sokat tapasztalt Zita felszabadult örömét látni. Minden tisztelet a Csodalámpa Alapítványnak, hogy lehetővé tette!

Ezek is érdekelhetnek