Csak szűkszavúan - Nem lehet elégszer óvatosságra inteni

Lapunkban már több ízben is óva intettük a fiatalokat (és szüleiket), hogy az internetes közösségi portálokon véletlenül vagy meggondolatlanul megosztott információk, fotók kínos helyzetbe, sőt veszélybe sodorhatják jóhiszemű közzétevőiket.

Család-otthon(-rv-)2016. 05. 12. csütörtök2016. 05. 12.
Csak szűkszavúan - Nem lehet elégszer óvatosságra inteni

Az óvatlanság vámszedői ugyanis éppen az ilyen adatokra vadásznak és élnek vissza velük. Nem kevés fiatal a saját kárán tapasztalhatta meg, hogy a hirtelen öröm vagy bánat ösztökélte mondanivaló, a magamutogató fénykép, a jó mókának gondolt beszólás mekkora galibát képes előidézni az érintettek köz- és magánéletében egyaránt.

Ám a felnőtteknek is érdemes eltöprengeniük rajta, hogy a bizalmas-titkos személyes vagy munkahelyi adatok, az elérhetőségek felfedése, a magukról vagy másokról készült diszkrét képek, az ártatlannak tűnő „elszólások” világhálóra röptetése mekkora kockázatot rejthet magában. Erről leginkább azok tudnának kesergő szavakat ejteni, akiknek emiatt megromlott a párkapcsolatuk, elvesztették a munkájukat, netán a hírbe hozott barátok-ismerősök jogos haragját vonták magukra vagy kisebb-nagyobb anyagi kárt szenvedtek el.

David Emm, a Kaspersky Lab informatikai cég vezető biztonsági kutatója figyelmeztet: – A sok modern eszköz és online csatorna miatt eddig még sosem volt ennyire egyszerű üzeneteket akaratlanul közzétenni, véletlenül nem a megfelelő emberekkel megosztani. Pedig ami egyszer online kikerül, az többnyire örökre ott is marad – akinek tehát kétségei támadnak, inkább tartsa meg magának az információkat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek