Immunrombolók

Életmódunkkal sokszor saját magunk gyengítjük immunrendszerünk működését – figyelmeztet Balázs Csaba professzor, a Budai Endokrinközpont immunológusa. Mely tényezők hátráltatják a betegségek, fertőzések elleni egészséges és aktív védekezést?

Család-otthonPalágyi Edit2016. 05. 24. kedd2016. 05. 24.

Kép: hentes étkezés húsárú táplálkozás egészség zsír koleszterin ebéd piac vásárlás tőkehús 2016 03 02 Fotó: Kállai Márton

Immunrombolók
hentes étkezés húsárú táplálkozás egészség zsír koleszterin ebéd piac vásárlás tőkehús 2016 03 02 Fotó: Kállai Márton

- Az alkohol nagyobb mennyiségben fogyasztva hajlamosít a fertőzésekre, gyulladásokra, a szív- és érrendszeri bajokra, a máj és a hasnyálmirigy megbetegedéseire.

- A magas zsírtartalmú étrend ugyancsak csökkenti a szervezet védekezőképességét, és inkább hajlamosít a fertőzésekre, mint a koleszterinszegény menü.

- A túlsúly is rizikó, mivel a zsírszövetek olyan hormonokat állítanak elő, amelyek aktiválják az immunrendszer gyulladásos válaszát.

- A folyamatos stressz is legyengíti az immunrendszert, ráadásul gyakran jár együtt alváshiánnyal. Akik rendszeresen kialvatlanok, azoknál kevésbé működnek a fehérvérsejtek, gyakoribbak náluk a gyulladások.

- A vitaminok közül az A, B6, C, D, E és a folsav kell a jó immunműködéshez. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül a szelén, réz, cink és vas.

- A társas kapcsolatokra is szükség van a testi-lelki egészséghez: megfigyelték, hogy a magányosoknál a védőoltás utáni immunválasz is gyengébb, de a düh, a harag és a bánat is gyengíti a védekezést. A gyászolók ezért is betegszenek meg könnyebben.

Ezek is érdekelhetnek