Leáldozik a macsóknak?

HOGY A FÉRFI egyféle genetikai zsákutca, azt már a nők tündökléséről szóló könyvében is megemlítette Szendi Gábor pszichológus. Újabb kötetében állítja, hogy a férfiak immár bukott angyalok.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 05. 24. kedd2016. 05. 24.
Leáldozik a macsóknak?

A baj ott kezdődik, hogy a fiúk nemét meghatározó Y kromoszóma igen sérülékeny, az eredetileg 1500 génjéből már csupán 50-60 maradt. Így az Y kromoszómának „mindössze” tízmillió éve van hátra. Az sem véletlen, hogy a férfiak 10-15 százaléka termékenységi problémákkal küzd, illetve meddő.

– Evolúciós örökség, hogy a férfi imponálni akar. A fiatalok különösen kockázatkeresők, mindenféle veszélyes mutatványba belemennek. Hirtelen felindulásból cselekszenek, verekedésekbe keverednek, körükből kerül ki a legtöbb gyilkos és áldozat – magyarázza a kutató. S ha ez még nem lenne elég: egy vizsgálat szerint a fiatal sofőrök annál veszélyesebben vezetnek, minél nagyobb a „közönség”, azaz mind többen ülnek a kocsiban. Talán James Dean, aki 24 évesen halt meg egy karambolban, biztonságosabban vezetett volna, ha egyedül ül az autójában. A „fiatal férfi szindrómára” jó példa Petőfi is, aki a harctéren kereste a veszélyt. Korábban jelentkezett az osztrák hadseregbe is, de cingársága, betegessége miatt leszerelték – érvel a pszichológus.

Kérdés az is, mennyire alkalmasak apának a teremtés mai koronái. Szendi Gábor szerint a természeti népeknél is már csak kivételképpen találni olyan férfiakat, akik jeleskednek az apaszerepben. Az evolúció a férfit nem erre „képezte ki”, hanem leginkább a szaporodásra. A természeti népeknél a férjek többnyire csupán azért törődnek az utódaikkal, hogy ezzel a szex reményében „bevágódjanak” gyermekeik anyjánál.

A magas tesztoszteronszintű macsók többnyire elbuknak az apasági vizsgán. Ellenben a feminin férfiak kevésbé agresszívek, viszont családcentrikusak. Ők azok, akik képesek megszerelni a vízcsapot, s ha kell, odamennek a síró csecsemőhöz is. A „belevaló csávók” nem akarják elkötelezni magukat, nehezen hajtják a fejüket a házasság jármába. S itt van a kutya elásva… Az instabil családban, netán apa nélkül felnőtt gyermekeknek ugyanis jóval nagyobb az esélyük rá, hogy maguk is lazán kötődjenek, és felelősséget nem vállalva kapcsolatról kapcsolatra bukdácsoljanak – így a probléma nemzedékről nemzedékre öröklődik.

– A nemek viszonyát két dolog változtatta meg a XX. században: a lányokat felszabadító fogamzásgátló tabletta és a válás megkönnyítése. Míg nem lehetett válni, addig nem volt mese, meg kellett oldani a családi problémákat. Mára a nő letette a fegyvert, nem kényszeríti rá a férfit, hogy vegye feleségül, hogyha szexet akar. Sőt, mostanság a hölgyek kepesztenek a férfiakért, akik csak hitegetik, csupán szeretőnek tartják őket, vagy legfeljebb az együttélésbe hajlandók belemenni. Mindig a nő választ, így azért is ő teheti a legtöbbet, hogy a mai áldatlan állapot megváltozzon – magyarázza Szendi Gábor. Úgy gondolja, hogy a szebbik nemhez tartozóknak a sarkukra kellene állniuk, feltételeket szabniuk. Egy értékes nő nyugodtan mondhatja: „Ha nem veszel el, akkor kopjál le.” A családalapításra vágyó lányoknak amúgy érdemes lenne kinyitniuk a szemüket, hogy észrevegyék a macsók árnyékában meghúzódó feminin fiúkat is: belőlük ugyanis sokkal jobb férj válhat.

Ezek is érdekelhetnek