Merjünk rossz betegnek lenni!

SOKKAL HATÉKONYABBAN gyógyulhatnának a betegek, ha az orvos utasítása szerint szednék a gyógyszereket, a lejárt szavatosságú piruláktól pedig megszabadulnának. Az is fontos lenne, hogy a beteg és az orvos értsék és megértsék egymást. Ennek érdekében is sokat tehet a páciens.

Család-otthonBiczó Henriett2016. 05. 18. szerda2016. 05. 18.
Merjünk rossz betegnek lenni!

Adagolása az orvos utasítása szerint – e felirat minden receptköteles gyógyszer dobozán olvasható, de a szabadon hozzáférhető készítményekhez is alapos használati útmutatót mellékelnek a gyártók. Ennek ellenére a betegek többsége megenged magának kisebb-nagyobb önállóságot a gyógyszerszedésben. 

„Elfelejtettem reggel bevenni, ezért délben bekaptam kettőt. Két hete lejárt a szavatossága, de jó az még. Jobban vagyok, minek szedjem tovább?” Gyakran hallunk (esetleg mondunk) ilyen és hasonló mondatokat, miközben fogalmunk sincs arról, milyen következményei lehetnek a felelőtlen gyógyszerszedésnek, akár még egy ártalmatlannak tűnő vitaminnak is – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nyílt napján, ahol a biztonságos gyógyszeralkalmazás fontosságára hívták föl a figyelmet. Dr. Fodor Györgyi, az intézet munkatársa mindezt konkrét példákkal támasztotta alá. Egy koleszterincsökkentő gyógyszert szedő férfi lábgombásodás miatt fordult orvoshoz és szájon át szedhető pirulát kapott. A felesége, hogy elősegítse a gyógyulást, grépfrútcseppeket adott a párjának. A gomba ellenes szer és a grépfrútlé együttesen gátolták a koleszterin gyógyszer lebomlását a szervezetben, aminek következtében annak vérszintje megnőtt és vázizomzatot károsító súlyos mellékhatás alakult ki - rabdomiolízis – amely szövődményesen ebben az esetben veseelégtelenséghez vezetett.

Az is tanulságos példa, hogy egy másnapossággal küzdő fiatalember, aki általában sem vetette meg az alkoholt, a kínzó fejfájását paracetamoltartalmú szerrel próbálta enyhíteni. Mivel nem hatott az első pirula, még öttel ráerősített. Kis híján májátültetés lett a vége. 

Az Egyesült Államokban minden ötödik ember a rossz gyógyszerezés miatt hal meg, pedig ezek a szomorú az esetek – a vizsgálatok szerint nagy szórást mutatva – 25–60 százalékban elkerülhetők lettek volna. 

Ám ez nem csak a betegek felelőtlensége miatt van így: előfordul, hogy az orvos nem jó gyógyszert ír fel, vagy az adagolás nem megfelelő. Ennek elkerülésében rengeteget segíthet, ha a beteg és az orvos közötti kommunikáció megbízható és alapos. Egy hazai felmérés szerint azonban a lakosság 43 százalékának gondot okoz, hogy megértse az orvos által leírt és elmondott információkat. Ugyanilyen arány született az EU országaiban és az USA-ban is. A kórházi zárójelentés vagy az ultrahangvizsgálat lelete még mindig hemzseg a latin kifejezésektől, amiket a laikus nem érthet. 

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója szerint a betegeknek sokkal tudatosabban kell fellépniük. 

Bár az ilyen páciensek sok orvos számára a „rossz” beteget jelentik, a magunk érdekében fel kell vállalnunk ezt a szerepet. Mielőtt bárki elindul az orvoshoz, szedje listába a kérdéseit, mert a rendelőben nagy részüket biztosan elfelejti. Ha biztonságosabbnak érzi, kérje az orvos segítségét, hogy másik szakvéleményt is kaphasson a betegségével kapcsolatban. Ha szükségesnek látja, igényelje az információkat online formában is. A nyílt napon az egyik előadáson az okostelefon használata és a klinikai vizsgálatokra való online bejelentkezés is felmerült, mint valós segítség a betegnek. Hazánkban ez a megoldás a hétköznapi betegek számára valószínűleg még csupán vágyálom.

 

KOCKÁZATOK ÉS MELLÉKHATÁSOK
A beteg egészségtudatosságát az is jelzi, hogy a gyógyszere mellékhatásával kapcsolatban tesz-e bejelentést vagy sem. Tavaly 1 228 342 mellékhatásbejelentés érkezett a világ valamennyi államából, az EU-országokból pedig 360 838. 2015-ben összesen 3005 mellékhatás bejelentés érkezett az OGYÉI-be, amelyből 1643 volt első bejelentés (a többi utánkövetéses). Négy éve már bárki – tehát nem csak az orvos és a gyógyszerész – tehet bejelentést, s az észrevétele ugyanolyan fontosságú, mint a szakemberé. Már egyetlen bejelentésből is levonható következtetés, a hasonló információk halmozódása pedig felhívja a figyelmet és elegendő bizonyítékot ad egy-egy kockázat felismeréséhez.
A gyógyszerek mellékhatásával kapcsolatban bárki tehet online bejelentést a www.ogyei.gov.hu oldalon, s ugyanitt letölthető és kinyomtatható bejelentőlaphoz is hozzájuthat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek