Pirosító mosópor

A környezettudatosság jegyében sokan visszatérnek a nagyanyáink használta mosószappanokhoz. Többeket az allergia ébreszt rá, hogy érdemes távol tartani magukat a mosóporoktól, melyek általában 10-15 felé összetevőből készülnek.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 05. 11. szerda2016. 05. 11.

Kép: Mosószer mosópor allergia mosás mosógép házimunka 2016.05.01. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Pirosító mosópor
Mosószer mosópor allergia mosás mosógép házimunka 2016.05.01. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A foltokat enzimek távolítják el, a ruhák puhaságáért a celluláz, a fehérítésért a szerves peroxid vegyületek felelnek, emellett oldószerek és színvédők is lehetnek a mosóporban. Kiütés és bőrpír jelzi, ha valaki túlérzékeny mosószere összetevőire, akad, aki az illatanyagokat nem bírja. A por alakú szerek nikkelt és kobaltot is tartalmazhatnak, ez pedig fémallergiát válthat ki. A hátra ragasztott tapaszokkal elvégzett tesztekkel kimutatható, ki érzékeny a fémre vagy az illatanyagra – tájékoztat a Dermatica bőrgyógyásza, dr. Vincze Ildikó. A tüneteket gyulladáscsökkentő krémekkel helyileg kezelhetik, de a jó megoldás ezúttal is az, ha az érzékeny elkerüli az allergén anyagot. A mosógélek azért jók, mert kevesebb fémet tartalmaznak, s könnyebb őket leöblíteni. Az allergiások vigyázzanak az illatos öblítőkkel és a dezodorokkal is – ajánlja a szakember.

Ezek is érdekelhetnek