Porol a szívó - Alig húszezerért is kapható tökéletes, és negyedmillióért is vacak

Megdöbbentő eredményre jutott a Levegő Munkacsoport a porszívók vizsgálata során: többségük használatával nemhogy kevesebb, de több por jut a helyiség levegőjébe. Ráadásul éppen a legkisebb, az egészségre legártalmasabb részecskékből. A környezetvédő civil egyesület 21 féle, véletlenszerűen kiválasztott porszívó munkáját vizsgálta óvodákban, iskolákban, irodákban, lakásokban.

Család-otthonHardi Péter2016. 05. 23. hétfő2016. 05. 23.

Kép: porszívó porszivo takarítás szálló por szennyezés levegő szőnyeg 2016 05 15 Fotó: Kállai Márton

Porol a szívó - Alig húszezerért is kapható tökéletes, és negyedmillióért is vacak
porszívó porszivo takarítás szálló por szennyezés levegő szőnyeg 2016 05 15 Fotó: Kállai Márton

Kétharmadukról kiderült, hogy a takarítás közben több port fújnak ki, mint amennyit felszívnak. Mindez azért különösen aggasztó, mert a házi por tele van méreganyaggal: az intelligenciát csökkentő ólommal, hormonkárosító ftaláttal, rákkeltő DDT-vel. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a brómozott égésgátlók káros hatással lehetnek a hormonrendszerre, gátolhatják a férfiak szaporodási képességét.

A gyerekek szervezetébe jutó nagy mennyiségű házi por pedig leukémiát okozhat.

A vizsgálat érdekessége, hogy az eredmény nem függött a porszívó árától. Az igaz, hogy a 18 ezer forint alatti beszerzésű árú porszívók mindegyike megbukott a vizsgálaton, viszont efölött teljesen esetlegesnek bizonyult a porvisszatartó képességük.

Az egyik, 18 900 forint értékű például nagyszerűen működött, viszont a 250 ezer forintos ontotta magából a finom részecskéket. Nem jutott át a vizsgán a vizes porszívó sem, mivel a különösen apró, az emberi hajszálnál sokkal kisebb részecskék a vízpermeten is vígan átjutnak.

Mi a megoldás? Egyrészt a robotguru használata: közülük tízből tíz magában tartotta a felszívott port. De hasznos megoldás lehet a felmosás vagy a vizes ronggyal való törölgetés is – már ha nem károsítja a bútor minőségét. Hasznos a gyakori szellőztetés is. Aki pedig mindenképpen ragaszkodik a porszívó használatához, a vásárláskor ügyeljen arra, hogy a szerkezet porvisszatartó képessége az „A” kategóriába tartozzon. Megéri odafigyelni erre, hiszen így az egészségünket óvjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek