Vadmalac az ambulancián

KEDVELT mesefigurák mosolyognak a beteg gyerekekre a kecskeméti kórházban. A léptékében, tematikájában európai és országos viszonylatban is egyedülálló dekorációt a Csemetedoki projekt révén alkották meg.

Család-otthonBorzák Tibor2016. 05. 29. vasárnap2016. 05. 29.

Kép: Kecskemét, 2016. április 26. Mesefigurákkal díszítették a Kecskeméti kórház gyermek és csecsemő osztályait. Fotó: Ujvári Sándor

Vadmalac az ambulancián
Kecskemét, 2016. április 26. Mesefigurákkal díszítették a Kecskeméti kórház gyermek és csecsemő osztályait. Fotó: Ujvári Sándor

Mint a mesében… Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kórház új épületszárnyában a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályon népszerű figurák, jelenetek kelnek életre a falakon. A televízióból is ismert Magyar népmesék rajzfilmsorozat, illetve a Vízipók-csodapók kedves szereplői mosolyognak ránk.

A melegséget árasztó és élénkebb színek kellemes érzést nyújtanak, s bámulatos az a rendezettség, ami mögött átgondolt koncepció rejlik. Ilyen környezetben fel sem tűnik az orvosra való várakozás, a szurit is könnyebben elviseli a kis beteg, oldódhat a szorongás a kórtermekben.

– Már előző helyünkön, az azóta lebontott Izsáki úti gyermekosztályon is arról álmodoztam, hogy milyen jó lenne egyszer szép és gyógyító környezetben dolgozni – árulja el dr. Kelemen Edit, a megyei kórház koraszülött osztályának főorvosa. – Amikor épült a részleg, kollégáimmal azon gondolkoztunk, hogyan lehetne otthonossá, gyermekbaráttá tenni leendő birodalmunkat. Nem volt kétséges, hogy a dekoráláshoz a meséket választjuk, annál is inkább, mert éppen városunk híres rajzfilmstúdiójából kerültek ki olyan máig népszerű alkotások, mint amilyen a Magyar népmesék sorozat.

Boros Anikó és Zsoldos Csaba grafikusművészekkel alaposan át kellett gondolni, milyen látványvilágot kapjon a szülőszoba, az anyaszállás, az ambulancia, a sürgősségi, a gyerekosztály, a játszószoba, a folyosó.

– A kezelés során sokat nyom a latban a képek pszichológiai szerepe és színterápiás jellege – magyarázza dr. Kelemen Edit. – Egy kórház idegen közeg gyereknek-szülőnek egyaránt.

Távol a családi fészektől, betegséggel küszködve eleve nem könnyű, ebben a helyzetben azonban segíthet a népmesék fantáziadús világa, ahol csodák, királylányok, tündérek bukkannak fel. Róluk beszélgetve, történeteiket felidézve-továbbgondolva észrevétlenül éri pozitív hatás a gyerekeket.

Kilenc hónap alatt vált valóra a doktornő álma. A grafikusművészek Horváth Mária és Nagy Lajos rendezőkkel együtt száz magyar népmese szereplőiből válogatták ki a szóba jöhető figurákat.

– Szándékosan nincsenek sárkányok, boszorkányok, nem akartunk félelmet kelteni a gyerekekben. Arra is ügyeltünk, hogy a rajzfilmhősök mosolyogjanak – mondja Boros Anikó, az Arnon Design Chef munkatársa.

– Természetesen meghallgattuk az orvosok, a nővérek véleményét is. Mindjárt az elején kiderült, hogy az ambulancia „legveszélyesebb” helye az, ahol a vérvétel zajlik. Ide több mint tíz négyzetméteres tapéta került, melyen repülő tündérekkel teli varázserdő jelenik meg, no és a csíkos vadmalacot is mindenki meg akarja simogatni – s amíg ez a beszéd tárgya, addigra a vérvétel is megtörténik. A nővérek pedig – kicsit oldva a hétköznapok nehézségeit – azt kérték, hogy az elkülönítő jelképe a róka legyen, hiszen ott gyakorta hánynak a gyerekek.

Nem csak az ambulancia, de a kórházi fektetők falát is dekorálták, az ajtóőrök szerepében kis állatok láthatók. Mindezek nagyon tetszenek a szabadszállási anyukának, Kozák Annamáriának, nemkülönben hároméves kisfiának, Botondnak, akit légúti panaszokkal kezelnek a gyermekosztályon.

Barátságos a környezet, a meséket már jól ismerik a tévéből.

Szívesen díszítenék otthon is ilyen lemosható tapétákkal a szobát, azonban a tervezők magánértékesítésre nem gondoltak. Azt viszont elképzelhetőnek tartják, hogy a gyógyítást segítő projektjük máshol is sikerre találjon. Ami pedig a jövőt illeti: este hang- és fényeffektekkel a mennyezetre vetített fényes csillagok ringatják álomba a kis betegeket, reggel pedig madárcsicsergésre ébredhetnek.

Mint a mesében...

Ezek is érdekelhetnek