Vásárolni nagyítóval? Elő a szemüveggel!

A közeljövőben az eddigieknél is gondosabban kell böngészniük az élelmiszerek címkéit a cukorbetegeknek. Ugyanis az eddig „diabetikus” jelzővel feliratozott termékek a nyár folyamán eltűnnek a polcokról. Július 20-tól a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló hazai rendeletet uniós jogszabály váltja fel, a továbbiakban a gyártóknak ehhez kell igazodniuk.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 05. 19. csütörtök2016. 05. 19.
Vásárolni nagyítóval? Elő a szemüveggel!

A magyar jogalkotók valószínűleg adnak majd egy átmeneti időszakot, amikor a nem megfelelő feliratozású termékek a lejáratukig az üzletekben maradhatnak, de új termék „diabetikus” megjelöléssel már nem kerülhet forgalomba – adta hírül a laboratorium.hu.

A változtatás elsősorban a diabétesszel élőket érinti, de nagy odafigyelést kíván az inzulin-intoleranciában szenvedőktől és általában mindenkitől, akinek cukormentes diétát kell tartania. A cukorbetegek a termékek csomagolásán lévő tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag- összetételre vonatkozó állításokból (pl. alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) tájékozódhatnak az adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról.

Némi könnyebbséget jelent, hogy a jelölésre vonatkozó jogszabály pontosan meghatározza a táblázat tartalmát, a szükséges információkat a címkén mindig ugyanazon a helyen olvashatjuk majd. Vásárolni tehát nyártól olvasószemüveggel vagy nagyítóval induljunk. Mert legyen bármily apró betűs is az értékes információhalmaz, érdemes a teljes táblázatot végigsilabizálnunk a pontos tájékozódáshoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek