Kincsek és kacatok

HA HAJLAMOSAK VAGYUNK „minden jó valamire” felkiáltással a rozsdás szöget is felszedni az útról, hamarosan nem marad terünk az élethez. Hunya Csilla pszichológussal arra kerestük a választ, mi áll a gyűjtögetés hátterében, és hogyan szánjuk rá magunkat a selejtezésre?

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 06. 02. csütörtök2016. 06. 02.

Kép: Picture by Roger Bamber 5 February 2006 Retired builder William Brett examines some of his thousands of artifacts collected over the years in his home in Calbourne Isle of Wight. He never throws anything away and lives in the old school building he attended as a child in the 1920s. He is holding a cartoon drawn for his wedding in the 1940s. Hidden under the countless pieces of Bric a Brac are his old school desk a BSA motor cycle childrens wartime gas masks the local grocers delivery bike a wartime garisons rifle stand countless lead toy cars the local pub and Police station signs an ancient corset and a fossil sharks tooth, Image: 4460202, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Old man with the thousands of possessions he has hoarded over many decades of never throwing anythin
Picture by Roger Bamber 5 February 2006 Retired builder William Brett examines some of his thousands of artifacts collected over the years in his home in Calbourne Isle of Wight. He never throws anything away and lives in the old school building he attended as a child in the 1920s. He is holding a cartoon drawn for his wedding in the 1940s. Hidden under the countless pieces of Bric a Brac are his old school desk a BSA motor cycle childrens wartime gas masks the local grocers delivery bike a wartime garisons rifle stand countless lead toy cars the local pub and Police station signs an ancient corset and a fossil sharks tooth, Image: 4460202, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

Nem szabad összekeverni a gyűjtést a gyűjtögetéssel. A gyűjtés sokszor gyerekkorban kezdődik, matricákkal, szalvétákkal, apró tárgyakkal. De mi van akkor, ha a szenvedély felnőttkorban sem múlik el?

– A hangsúly a szenvedély mértékén van. Addig nincs gond a gyűjtéssel, míg az kontrollált örömszerzési mód. A gyűjtögetők azonban másképpen működnek: számukra nem a tárgy különlegessége, esztétikai vagy anyagi értéke a fontos, nem a megszerzésén van a hangsúly, hanem azon, hogy az illető semmit sem tud kidobni. Másként viszonyulnak a tárgyaikhoz, mint a gyűjtő, aki egyenként kötődik hozzájuk – magyarázza Hunya Csilla. – A gyűjtögető nem tudja megítélni, hogy valójában kell-e neki az a tárgy vagy nem, tehát a döntés képessége hiányzik belőle.

A gyűjtögetők szenvedélye kódolt az idegrendszerükben – állítják a kutatók. Amikor meg kell ítélniük, kidobjanak-e valamit vagy sem, a döntési mechanizmusért felelős agyterületük túlterhelődik, s komoly lelki fájdalmat élnek meg. Ezért számukra sokkal kézenfekvőbb elkerülni a döntési helyzeteket és felszedni, megőrizni mindent ahelyett, hogy mérlegelnék azok hasznosságát. – Nem tudatosul bennük, hogy valami nincs rendben velük, hiszen jól érzik magukat a túlzsúfolt környezetben, így aztán nehezen kerülnek el a terápiára is, pedig rászorulnának – figyelmeztet a pszichológus.

Az évek során mindenkinek rengeteg holmija gyűlik össze, idővel selejtezésre kényszerülünk.

De miért olyan nehéz megválni a tárgyainktól?

– Mert emlékeket hordoznak, segítenek identitásfolytonosságunk megteremtésében. Azért őrizgetjük például első kiscipőnket, mert úgy érezzük, hogy ezzel felidézhetjük életünk korai szakaszát, esetleg az anyai gondozás finom testi emlékét. Ezen felül a tárgyak gyakran képviselnek valakit, aki nekünk készítette, ajándékozta; ilyenkor azért esik nehezünkre a szelektálás, mert úgy érezzük, ha kidobjuk a kapott dolgot, vele együtt kidobjuk az ajándékozót is. A kacatokkal ellentétben ezek valójában fontos holmik, mondhatnám úgy is: kincsek – mutat rá a különbségre szakértőnk.

– Amikor valaki rászánja magát a szanálásra, óriási megkönnyebbülést él meg – biztat Hunya Csilla. – Kevesebbet kell pakolnia, takarítania, több energia marad a kapcsolataira.

A selejtezést felfoghatjuk úgy is, mint lehetőséget, hogy áttekintsük az életünket, rendszerezzük a dolgainkat, új energiákat nyerjünk, lenyessük, amire már nincs szükségünk. Minden tárgyra gondolhatunk úgy, hogy volt valami célja, küldetése az életünkben. Azt kell megvizsgálnunk, betölti-e még ezt a célját. Ha nem, akkor megválhatunk tőle, ami pedig felszabadító érzés lehet.

 

SZÁZ TÁRGY MOZGALOM. Az amerikai Dave Bruno megelégelte, hogy otthonát ellepi a rengeteg kacat. Elhatározta, hogy kiválasztja a száz legfontosabb dolgot, a többit pedig kiselejtezi. Az interneten megosztotta, miképpen küzd meg minden egyes tele zsákkal, tárggyal, s hogyan hat mindez az életére. Bruno kezdeményezése számos követőre talált. Az eredmény? A lomtalanítók zömének a későbbiekben sikerült visszafognia vásárlási kedvét és elégedettebb emberek lettek: rájöttek ugyanis, hogy „a legjobb dolgok az életben nem a dolgok”.

Ezek is érdekelhetnek