Nyelvünkön a fagyiszezon

ANNYI MINDENT KÉSZÍTÜNK otthon, házilag, így a fagylalt sem maradhat ki a sorból. Akinek már van gépe, esküszik rá, mert egy jó recepttel adalékanyagok nélkül a legkiválóbb cukrászdai minőséget érhetjük el.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 06. 28. kedd2016. 06. 28.
Nyelvünkön a fagyiszezon

A fagyigépek két nagy típusát különböztetjük meg. Az olcsóbbak és egyszerűbbek 24–28 órás előhűtést igényelnek, a tartályt be kell tenni a fagyasztóba – ha tervezgetés nélkül szeretnénk fagyizni, érdemes folyamatosan a mélyhűtőben tartani. A drágábbakkal ezt megúszhatjuk, máris képesek fagyasztani. Vásárlás előtt hasznos megfontolni, hogy mekkora adag édességet akarunk készíteni, ennek függvényében vegyük szemügyre a tartályok méretét. Általában az 1-1,5 literesek a leggyakoribbak a háztartási kategóriában, a profik között találunk nagyobbakat. De a mélyhűtőnk méretéről se feledkezzünk meg, mert a tartálynak be kell férnie. A következő paraméter, hogy a gép mennyi idő alatt készíti el a fagyit. Van, amelyik már 10 perc alatt, s akad olyan is, amelyiknek 40 perc kell.

A 10-20 ezer forintos kategóriájú gépek a tartályból és a motorból állnak, többségük könnyen szétszedhető és jól tisztítható, a zömükkel csak fagylaltot lehet készíteni.

A közepes árkategória többet szolgáltat és gyorsabb. A luxuskategória 100 ezer forint körül van, ezekbe már hűtőkompresszort szereltek, színes kijelző, időkapcsoló, esetleg motorvédő funkció szolgál minket. Lehet bennük italt hűteni, jégkockát tárolni, jégkását készíteni.

Nem mindegyik géphez adnak kiegészítőket, inkább a drágábbakhoz jár mérőkanál, keverőpohár, receptkönyv. Egyes típusok kiadagolják a fagyit, a többségből fagylaltoskanállal szedhetjük ki.

 

Gyakorlott házifagyi-készítők javasolják, hogy a gépek használati utasítását gondosan olvassuk el és tartsuk be a tartályba helyezhető mennyiségekre vonatkozó előírásokat. Különösen ügyeljünk arra, hogy a jeges desszert romlékony, főleg, ha tojással készül. Felolvadt fagylaltot nem szabad újrafagyasztani, mert a benne elszaporodó baktériumok súlyosabb esetben ételmérgezést is okozhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek