Szabad a strand?

A strandokat üzemeltető önkormányzatok az idén sem emeltek a jegyárakon, és elvileg a parkolási díjak is változatlanok maradtak az üdülőövezetekben. A felnőtt napi belépődíjak átlagára 450–750 forint között mozog, a gyerek, a diák- és a nyugdíjas-jegyek ennek 50-60 százalékába kerülnek.

Család-otthonMunkatársunktól2016. 06. 19. vasárnap2016. 06. 19.
Szabad a strand?

Ennek ellenére sokan lesznek, akik inkább a szabad strandokat választják, hiszen több család pénztárcáját ez az összeg is megterheli, pláne, ha nem egyszeri fürdőzésről van szó. A szabad strandok vízminőségét rendszeresen ellenőrzi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), de egyes szabad strandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek, nincsenek vízi mentők és elsősegélynyújtó helyek.

Előfordul, hogy nincs zuhanyzó, WC, és kevesebb a büfé is. Fontos tudni, hogy az ingyenesen használható partszakaszok többségére az önkormányzatok ugyanúgy megkérik a fürdőhely kijelölést az illetékes közegészségügyi szervtől, mint a belépődíjas strandokra.

A Balatonnál idén mintegy 50 szabad strand várja a fürdőzőket. Egyre többen fogalmazzák meg aggályaikat, hogy több település idővel kénytelen lesz megválni szabad strandjától. Pedig vendégszám és bevétel tekintetében ez fontos tényező az érintett önkormányzatoknak, de a jövő évi költségvetés azt „gyanítja”, hogy jelentősen megkurtítják a helyhatóságok idegenforgalmi adóból származó bevételeit.

Ezek is érdekelhetnek