Szoba a kertben

Több annál egy jó terasz, mint néhány műanyag szék meg egy asztal a térkövön. Sokat elárul rólunk, mennyire becsüljük ezt a területet, rendben tartjuk-e vagy lomtárnak használjuk, s a kutya tanyázik ott. A jól kialakított terasz a nappali szoba meghosszabbítása, kényelmes élettér tavasztól őszig, különösen kánikula idején.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 06. 06. hétfő2016. 06. 06.
Szoba a kertben

A legfontosabb az árnyékolás megoldása: a pár ezer forintos napvitorlától a tetővel fedett teraszig és a növényekkel befuttatott pergoláig bármi szóba jöhet. Ha a széltől is védett – ellenkező esetben szereljünk fel szélfogó paravánt – és takarás is van a szomszédok felé, akkor ki is költözhetünk a jó levegőre, megnövelve az élhető teret.

De mitől lesz otthonos a terasz? Attól, hogy mindenkinek van helye, gyereknek és felnőttnek egyaránt. Meg attól, ha kényelmes bútorokat és nem olcsó műanyag székeket teszünk ki, melyek a fajsúlyosabb vendég alatt összetörnek.

Gondolkodjunk külső nappaliban, étkezőben. Akkor használható a terasz, ha akadnak ott tárolóhelyek, polcok, nem kell mindig beszaladgálni egy-egy pohárért. Lehet kint étkező-, esetleg dohányzóasztal.

Fedett helyre kitehetjük a megőrzött parasztbútort, stafírungos ládát, régi tálalószekrényt, ahol elférnek a tányérok, a bográcsozáshoz szükséges holmik. Már egészen jó áron kaphatók kerti kanapék, ülőgarnitúrák. Ha a terasz védett az esőtől, akkor az ülőalkalmatosságokra választhatunk szép és kényelmes párnákat, takarókat.

Reneszánszukat élik a kerti hintaágyak, 18 ezer forinttól találhatunk kedvünkre valót. A család kisgyermekeinek a babzsákfotel vagy a mennyezetre függesztett hintaszék biztosan kedvére való lesz. A vízálló babzsákfotelek ára 12 ezer forinttól indul. Kültéri PVC-szőnyegeket is vehetünk, feldobják az unalmas betonaljzatot, otthonosabbá teszik a teraszt.

A barkácsolni szerető fiatalok között népszerű a raklapból készített bútor: például egy sarokkanapéhoz nyolc raklap és két matrac kell.

Sokan dekorálják a teraszt textilekkel, képekkel, dísztárgyakkal, esetleg valamilyen kevésbé értékes gyűjteménnyel. Ha az estéket kint töltjük, szükség van világításra is: a napelemes lampionok és fényfüzérek nemcsak praktikusak, de kis költséggel üzemeltethetőek. Persze a gyertya még olcsóbb: divatosak a nagyméretű gyertyás lámpások.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek