Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Egyre kevesebb tejet iszunk: tíz éve még évente 167 litert fogyasztottunk el fejenként, mára viszont jó 20 literrel lecsökkent ez az adag. Sokan úgy gondolják, jót tesznek az egészségüknek, ha visszafogják a tejfogyasztást, ám a TÉT Platform szakértői szerint ennek éppen az ellenkezője igaz.
A tej a legjobb kalciumforrás – egy bögre tej a napi mennyiség negyedét fedezi–, továbbá D-vitaminnal is feltölt, mindemellett értékes ásványi anyagokat is tartalmaz. Antal Emese dietetikus állítja: a felnőttek egyharmada laktózérzékenységre hivatkozva nem fogyaszt tejet, holott az ezzel élők aránya csak 7-10, a tejfehérje-érzékenyeké pedig 1-2 százaléknyi. Nem kevesen vélik azt, hogy a tartós tejek egészségtelenek, mivel az UHTtechnológia miatt elvesznek az értékes tápanyagok.
Ám az az igazság, hogy a zsírtartalomtól függ, mennyi A- és D-vitamin található a tejben. A fölözés eltávolítja a zsírban oldódó vitaminokat, így viszont kisebb a tej energiatartalma, ami a fogyókúránál előnyös. A pasztőrözés, illetve az UHT-eljárás – amikor egy másodpercre 135 Celsius- fok fölé hevítik a tejet – révén csak a vitaminok 10 százaléka vész el. Az is tévhit, hogy e dobozos termékeket vizeznék vagy tartósítószert tennének bele. S a homogénezett tejtől sem kell tartani, mivel könnyebben emészthető.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu